DIANNE LAKE

PROGOVORILA NAKON 47 GODINA ŠUTNJE Prva ispovijest najmlađe članice kulta Charlesa Mansona: 'Bio je strašno inteligentan, a ja sam tražila ljubav...'

Charles Manson
 California Department of Corrections and Rehabilitation / REUTERS

Iako je prošlo već više od 50 godina otkako je Dianne Lake živjela kao tinejdžerka na području Los Angelesa, nikada neće zaboraviti kada je prvi put upoznala Charlesa Mansona, zloglasnog vođu kulta i jednoga od napoznatijih masovnih ubojica. Bilo je to 60-ih godina prošloga stoljeća.

- Bio je nevjerojatno inteligentan. Imao je nevjerojatnu sposobnost prepoznati slabosti, želje i potrebe kod ljudi te ih je znao ispuniti, ispričala je Dianne Lake za časopis People u prvoj ispovijesti nakon 47 godina. Odlučila je prekinuti dugogodišnju šutnju i ispričati detalje života u kultu, takozvanoj obitelji Manson, čija je bila najmlađa članica. Mansona je upoznala kada joj je bilo tek 14 godina.

U knjizi 'Član obitelji', koja izlazi 24. listopada, a čije ulomke američki časopis ekskluzivno objavljuje, Dianne opisuje kako je pala pod utjecaj Mansona i kako se oslobodila njegova utjecaja.

Godine 1967. Dianne Lake je u dobi od 14 godine lutala komunama i sudjelovala u hippie okupljanjima nakon što su njezini roditelji odlučili napustiti društvo i živjeti izvan sustava. Njoj su dopustili da živi samostalno.

Nekoliko mjeseci kasnije upoznala je Mansona na zabavi u Topangi, u Kaliforniji.

- Tražila sam ljubav, željela sam biti voljena i imati obitelj. Željela sam pripadati nekome. On je to odmah shvatio, rekla je.

Tijekom sljedeće dvije godine postala je izuzetno odana Charlesu Mansonu, čak i kada je on postao izrazito paranoičan i nasilan, pa sve do kobnog kolovoza 1969. kada su po njegovim instrukcijama počinjena montruozna ubojstva. Tijekom dvodnevnog ubilačkog pohoda, u kojima Lake nije sudjelovala, članovi kulta ubili su sedmero ljudi: Abigail Folger, Wojciecha Frykowskog, Lena i Rosemary LaBianca, Stevena Parenta, Jaya Sebringa i Sharon Tate.

Godinu dana kasnije, u dobi od 17 godina, nakon što je ponovno institucionalizirana, Lake se našla oči u oči s Mansonom, ovoga puta u sudnici. Svjedočila je protiv njega.

- Izgledao je kao luđak, ali mogla sam ga pogledati u oči. Do tog trenutka sam se već bila vratila u normalu, bila sam 'deprogramirana', pa sam se osjećala sigurno, napisala je u svojoj knjizi.

No, mnoge žene i djevojke iz kulta, koje su bile njezine prijateljice dok su živjele zajedno, i dalje su bile Mansonu velika podrška tijekom suđenja.

- Te cure s urezanim slovom X na čelu? Nisam to nikad shvaćala. One su i dalje bile dio te priče, bile su grupiji.

Kada je suđenje završilo, a Charles Manson je osuđen na doživotni zatvor za višestruka ubojstva, Dianne Lake je pokušala živjeti normalan život, udala se, rodila troje djece te dobila diplomu iz područja obrazovanja.

Nakon 47 godina konačno je odlučila progovoriti.

- To je zanimljiva priča, ali također bi trebala poslužiti kao upozorenje. Nadam se da će moja priča barem malo rasvijetliti mračne događaje koji su se zbili krajem 60-ih godina, napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:21