SKRIVENI PROBLEMI

PROKLETSTVO OVISNOSTI NIJE ZAOBIŠLO NI KRALJEVSKU OBITELJ Kako su partijanje, crack i kokain doveli do hospitalizacija i tragične smrti

 Damjan Tadić/Cropix / Profimedia, Capital pictures, Stella Pictures
 

Većinu vremena britansku kraljevsku obitelj mogu opisati epiteti pristojnost, opreznost, ljubaznost… No, to je samo dio stvarne slike koja se posebice u posljednje vrijeme mijenja, istupima prinčeva Williama i Harryja koji su progovorili o vrlo osobnim problemima. Harry je između ostalog priznao da su mu alkohol i tulumarenje predstavljali bijeg od suočavanja s emocijama i depresijom koju je osjećao nakon majčine smrti.

Ovisnosti, droga, alkohol i razuzdani partyji nisu strani kraljevskoj obitelji i aristokratima. Još 2002. u medijima se pojavila vijest da je 17-godišnji princ Harry ulovljen kako puši marihuanu. Od tad su paparazzi pomno pratili svaki Harryjev izlazak i na fotografijama su zabilježene brojne zabave na kojima se ludo zabavlja, no takvo ga je ponašanje dovelo do velikih problema s kraljevskom obitelji. Guy Pelly tada mu je bio jedan od najboljih prijatelja, a dvije godine stariji Britanac navodno ga je i upoznao sa svijetom alkohola i droge.

Damjan Tadić / Cropix
Princ Harry zabavljao se 2011. na Hvaru

Ipak, odnos princa Charlesa sa sinovima spomenute eskapade nisu promijenile. Charles je oduvijek bio mišljenja da dečki moraju imati svoj prostor i biti neovisni te se moći izraziti na način na koji to njima odgovara. S druge se strane nije ustručavao suočiti s Harryjem nakon što je u javnost procurila vijest o problemu s ovisnosti te ga je poslao na liječenje u kliniku u Južnom Londonu. Vojvoda od Westminstera, koji je preminuo prošle godine, a koji je bio vrlo blizak s princom Williamom, bio je toliko zabrinut da će njegove dvije kćeri Lady Tamaru i Lady Edwinu da doći u napast i probati droge, da ih je preventivno odveo u liječilište u Liverpool gdje im je htio pokazati i šokirati ih posljedicama drogiranja. Istu je stvar doživio i Harry - našao se uz bok ovisnika o heroinu i kokainu koji su bili na rubu života.

GUY PELLY
The launch party of Tatler's Little Black Book, at Tramp, London, England. 
November 7th, 2007
full length coat hand in pocket striped stripes shirt white  black jacket jeans denim, Image: 222909944, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Capital pictures
Profimedia, Capital pictures
Guy Pelly, Harryjev dobar prijatelj s kojim je godinama tulumario

No, sve o liječilištu u kojem je boravio Harry, Wiliam je već saznao od starijeg rođaka, Nicholasa Knatchbulla. Nicholas se za vrijeme studija odao svim mogućim porocima, a buran noćni život koštao ga je fakulteta. S marihuane je vrlo brzo prešao na crack, heroin, ketamin i MDMA. Roditelji su prvo sami pokušali pomoći sinu, no kad to nije uspjelo, Nicholas je prošao brojne klinike za odvikavanje u Essexu, Surreyju, Londonu i drugdje, koje su stajale i 10.000 funti tjedno. Kad baš ništa nije uspjelo, roditelji su ga prisilno zatvorili pozivajući se na zakonsku odredbu mentalnog oboljenja.

OIC - XCLUSIVEPIX.COM - Right, Nicholas Knatchbull at the wedding of the Hon.Alexandra Knatchbull to Thomas Hooper held at Romsey Abbey, Romsey, Hampshire on 25th June 2016, Image: 292381679, License: Rights-managed, Restrictions: Italy,France, USA only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xclusive Pix
Profimedia, Xclusive Pix
Nicholas Knatchbull, snimljen prošle godine, bio je ovisnik o teškim drogama - cracku, heroinu i kokainu

Tom Parker Bowles, Camillin sin, uhvaćen je 1999. godine kako nudi kokain novinaru na filmskom festivalu u Cannesu, a nešto kasnije je uhvaćem s marihuanom i ecstasyjem. Charles je već tad bio silno zabrinut kakav je utjecaj osam godina stariji aristokrat imao na njegove sinove, no Tom ga je uvjerio da nikad pred dečkima nije uzimao drogu. Zbog javnog se poniženja svima ispričao i promijenio život u potpunosti.

Lord Frederick Windsor, kraljičin rođak, kao 22-godišnjak je fotografiran razvaljen na podu londonskog noćnog kluba. Priznao je da je bio pod utjecajem kokaina, no toliko je požalio svoje postupke da se vrlo brzo zbrojao i danas je financijski analitičar i otac dvoje djece. Njegov rođak Lord Nicholas Windsor također nije odolio narkoticima. Danas 47-godišnjaka policija je uhvatila u parku s marihuanom kad je imao 18 godina.

Rome, Italy  (Pratoni del Vivaro) September 13, 2007. EXCLUSIVE.   Zara Phillips and the other four members of the British team dressed up as Britain's flop Eurovision pop group Scooch and performed 'Flying the Flag' at the dinner held in Italy at the weekend.  The 26-year-old royal - who was joined by her father, equestrian coach Mark Phillips, for the event - drank beer and danced with the rival European riders during the evening. Her mother, Princess Anne, flew out to watch Zara compete in the competition over the weekend. However, unfortunately Zara lost European Champion title on the final day of the show-jumping event yesterday., Image: 22649800, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Stella Pictures - daily
Profimedia, Stella Pictures - daily
Zara Phillips na partyju 2007.

Prije osam godina ujak Kate Middleton, Gary Goldsmith, snimljen je kako slaže lajne kokaina na Ibizi. Tada je tvrdio da su mu podmetnuli, a danas kaže da su ‘divlje godine’ iza njega. Po partijanju je neko vrijeme bila poznata i unuka kraljice Elizabete, Zara Tindall, koju su paparazzi više puta uhvatili kako posrće izlazeći iz klubova ili hoda uz nečiju pomoć.

Profimedia, Gotcha Images, Capital pictures
Tara Palmer-Tomkinson dugo se borila s ovisnošću o kokainu

No, vjerojatno najveća partijanerica i ovisnica u kraljevskoj obitelji je Tara Palmer-Tomkinson koja je prošle godine preminula od posljedica perforacije čira sa samo 45 godina. U vrijeme najgore ovisnosti, polovicom devedesetih, trošla je na dnevnoj bazi oko 400 funti vrijednu količinu kokaina, i to nije previše skrivala. Tara se godinama borila s ovisnošću o kokainu, priznala je da joj je droga uzrokovala psihozu i morala se podvrgnuti operaciji rekonstrukcije nosa 2006. pa ponovno 2011. nakon što ga je posve uništila šmrkanjem. ‘Nikad nisam mogla uzeti samo malo kokaina kao što nikad nisam mogla popiti samo gutljaj šampanjca. Popila bih cijelu bocu’, rekla je jednom prilikom.

Na kliničkom je liječenju bila i Camillina nećakinja, Emma Parker Bowles, koja je priznala da je alkoholičarka i da povremeno konzumira kokain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:58