NIKAD NIJE KASNO

RATNI VETERAN U DOBI OD 90 GODINA ODLUČIO IZAĆI IZ ORMARA Živjela sam u laži. Zbog straha sam držala jezik za zubima, ali od treće godine znam istinu

Patricia Davies, nekad Peter
 Profimedia, Caters News

Ratni veteran Drugog svjetskog rata otvorio je dušu za britanske medije i otkrio kako je sa 90 godina odlučio konačno početi živjeti kao žena, nakon što je to cijeli život negirao. Patricia Davies, rođena kao Peter, iz Leicestershirea, rekla je da zna da je žena otkako je navršila tri godine, no živjela je u strahu da će je se obitelj i prijatelji odreći ako prizna svoju tajnu.

Premda je posljednjih 30 godina bila otvorena s danas pokojnom partnericom, Patricia je i nakon njezine smrti odlučila živjeti kao muškarac. Sve dok je prošle godine skupina tinejdžera nije uočila kako u vlastitom domu nosi ženske cipele i odjeću. Tad je odlučila ‘izaći iz ormara’. Kaže da ima osjećaj kao da joj se pružila prilika za posve novi život nakon što je počela uzimati ženske hormone i priznala susjedima.

Kako pišu britanski mediji, Patricia je umirovljena fotografkinja koja je služila u vojsci od travnja 1945. do 1948., a često spominje svoju tetu koja je živjela 104 godine i nada se da ima njezine gene kako bi još neko vrijeme mogla uživati kao žena.

‘Čini mi se kao da mi je teret pao s leđa. Živjela sam u laži. Držala sam jezik za zubima, a onda sam polako počela otkrivati tajnu susjedima. Svi mi govore da ne brinem i da je najvažnije da sam ja sretna. Znam da sam transrodna osoba otkad sam imala tri godine. Poznavala sam djeovjčicu Patriciu i znala sam da i ja želim to ime’, ispričala je.

PIC BY MIKEY JONES/MERCURY PRESS (PICTURED: PATRICIA DAVIES, 90, WITH HER CLOTHES AT HOME) A retired industrial photographer formally known as Peter has come out as transgender at the age of NINETY  and is even having female hormones to become Patricia.  Patricia Davies says she knew since the age of THREE that she was a woman but lived in fear of how people would reactfor decades until doctors changed her medical records to female last year. Even though she had opened up to her late wife about her feelings in 1987, who bought her jewellery and dresses to wear in secret, she remained living as Peter after receiving abuse from people in the street and fearing electric shock treatment. SEE MERCURY COPY, Image: 326933782, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Caters News
Profimedia, Caters News
Patricia Davies, nekad Peter

Kao mali dječak igrala se samo sa ženskim igračkama, a vojnici i autići je nisu nimalo zanimali. Opisujući odrastanje i kasnije skrivanje pravog identiteta kaže da nije bila duboko nesretna:

‘Nikad nisam bila posve nesretna. Uvijek sam iskoristila sve najbolje što mogu i bila optimistična. Spašavao me moj smisao za humor. Atmosfera za ovakve istupe nije bila sigurna. Ljudi tad nisu ni shvaćali što znači transrodan, čak ni medicinska struka to nije shvaćala obzirom da su ljude ‘liječili’ elektro šokovima.’

Zbog straha od reakcije okoline Patricia je šutjela cijeli život, a istinu je znala samo njezina pokojna žena. Bile su u braku 63 godine, a da nije udana za Petera nego Patriciju, partnerica je saznala prije 30-ak godina. Tad već 60-godišnjakinja vijest je primila sjajno.

‘U sedamdesetima se prikazivao TV show o muškarcu koji se htio oblačiti kao žena i tad sam shvatila što se zapravo sa mnom cijeli život događa. Imala sam 60 godina kad više nisam mogla držati u sebi i kad sam sve priznala ženi. Bila je nevjerojatno uviđavna, pomagala mi i pristala je da sve ostane tajna. Kupovala mi je nakit i zvala me Patricia’, rekla je.

Prošle je godine krenula s hormonskim terapijama i danas više ne mari za komentare na cesti.

‘Osjećam se sretno. Ovo sam željela cijeli život i sad mi je laknulo’, priznala je 90-godišnjakinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:20