PRVI DEČKO MELANIJE TRUMP

'Tek nakon odlaska Siniši Glumičiću moja Melanija dobila je izgled prave žene'

Donald i Melania Trump; Peter Butoln (desno)
 Marc Serota, Davor Pongračić / REUTERS, HANZA MEDIA
Bili smo u vezi tri mjeseca. Ja sam imao 18 i pol, a ona 17 godina, bila je lijepa i vitka. Rastavio nas je moj odlazak u vojsku u Jastrebarsko, kaže Butoln, koji još čuva njezinu razglednicu iz Novigrada

Prodajem talijanski motor, Vespu Piaggio PX 200 E, 1984. godište, metalik plave boje.

Prvi sam vlasnik, motor je uskladišten, savršeno očuvan, neoštećen s originalnom bojom. Svi dijelovi su originalni kao i kožna sjedala.

Vespa je poznata po tome što je 1987. po Ljubljani i Sloveniji vozila slavnu slovensku manekenku Melaniju Knavs, a danas Melaniju Trump, suprugu republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.”

Ovako otprilike glasi neobičan oglas koji je u četvrtak poslijepodne osvanuo na eBayu, a postavio ga je poznati slovenski poduzetnik Peter Butoln, nekadašnji novinar i glasnogovornik u kabinetu vlade Janeza Drnovšeka i Antuna Ropa, a danas vlasnik agencije koja se bavi PR-om i marketingom.

Prihod od prodaje, stoji dalje u oglasu, ići će u Sloveniju, u humanitarne svrhe za siromašnu djecu bez roditelja, a početna cijena za aukciju je 9900 dolara.

VOŽNJE PO LJUBLJANI - Da, to je moja vespa i dok smo Melanija i ja bili zajedno, vozili smo se njome zajedno po Ljubljani i na more do Portoroža. Bio sam joj prvi dečko, no nije dugo trajalo, jer sam ja morao u vojsku na služenje vojnog roka, a ona je potpisala ugovor s jednom modnom agencijom iz Milana. No, to ljeto 1987. bilo nam je poprilično zabavno - tvrdi Butoln dok sjedimo na terasi motela Kongo nedaleko od Ljubljane i tek desetak minuta vožnje od mjesta Peč, gdje se nalazi njegova vikendica.

U podrumu te vikendice, pokrivena plavom ceradom nalazi se vespa koju upravo prodaje. Peter skida ceradu, vespu izvozi van pa mi pokazuje prometnu dozvolu vespe koja je posljednji put bila registrirana 1994. godine.

Pokazuje mi i svoju ondašnju vozačku dozvolu. Dobio ju je 29. lipnja 1987. godine.

- Vidim da vam je fudbalerka na slici postojana - kažem.

- To su bila ta vremena, Duran Duran i Depeche mode. Lakirane cipele i ovakve frizure. Melania je očito pala na to - kaže mi uz osmijeh.

Peter Butoln samo je još jedan od dokaza da se u susjednoj Sloveniji još nije stišala jagma za njihovom Melanijom Knavs, samozatajnom djevojčicom iz Sevnice koja će, ako kontroverzni mogul Donald Trump pobijedi na izborima u studenome, postati prva dama SAD-a.

U posljednjih nekoliko mjeseci otkako je postalo očito da Trump ima najveće izglede da postane republikanski kandidat na predstojećim izborima, o njegovoj 24 godine mlađoj supruzi, ali i o njenoj obitelji, gotovo svakog tjedna na vidjelo dana izađe neka afera ili “duboko skrivena tajna”. Kako osobna, tako i ona obiteljska.

Mnogi poznanici Melanije Trump u vrijeme dok je kao sedmogodišnja djevojčica nosila dječje revije i igrala se sa svojim vršnjacima u sevničkom kvartu Ribnik ili oni koji su je poznavali dok je kao srednjoškolka izlazila s društvom na Prešernov trg u Ljubljani kažu mi kako mnogi sada izlaze sa stvarima od kojih živi žuta štampa, a koje su potpuno nevjerodostojne, ali priznaju da su za neke afere krivi i sama Melanija i Trumpova administracija.

Stane Jerkov
Slavna serija prvih modnih fotografija Melanije Knavs koje je snimio slovenski fotograf Stane Jerkov

NIJE BIO VELIKI KOMUNIST Odbacuju s gnušanjem priče kako je Melanijin otac Viktor Knavs bio visokopozicionirani komunist, uz opravdanje kako se tom pričom samo želi naštetiti Trumpovu republikanskom identitetu.

- Bio je član partije kao i mnogi, a to članstvo omogućilo mu je da ostvari osobni probitak. Nikakva ideologija tu nije u pitanju - reći će mi stariji mještani Sevnice, gdje je i danas obiteljska kuća Knavsovih.

Ipak, neki mještani dodaju kako su za neke priče krivi sama Melanija i njena obitelj. Navode primjer.

- Melanija nikad nije završila arhitekturu u Ljubljani iako se time pohvalila u jednom intervju za američke medije - kažu mi.

Jedni joj predbacuju da se svojim ponašanjem u javnosti gotovo i srami što je porijeklom iz Slovenije, uz napomenu da je donirala samo 25 tisuća eura za sevnički Dom zdravlja, iako je kao Trumpova žena mogla učiniti mnogo više.

- Pitanje je zna li ona uopće slovenski. Zašto se sad zove Melania, a ne Melanija? Zbog čega je nakon odlaska u Milano promijenila prezime u Knauss? Sigurno se u Donalda zaljubila zbog njegove kose, a na vjenčanju mu je obećala da će ga voljeti do zadnjeg dolara. Vaša Slavica koja se udala za Bernieja Ecclestonea za Hrvatsku je učinila mnogo više - govore nam zajedljivo mlađi mještani Sevnice.

Drugi joj pak priznaju snalažljivost, a njenu mogućnost da postane prva dama SAD-e vide kao velik uspjeh.

- Ona je uvijek, u osnovnoj i u srednjoj školi, sebi postavljala ciljeve. I bila je vrlo uporna u njihovu ostvarivanju - kažu nam njeni nekadašnji prijatelji.

I jedni i drugi pak slažu se da je njena najnovija afera oko plagiranja govora Michele Obame samo dokaz za ono u što su svi uvjereni otkako je u siječnju 2006. godine rekla da Donaldu Trumpu - Melanija živi u zlatnom kavezu.

Ima sve, ali slobode nema.

Butolnova vespa u subotu ujutro nije imala ni jednu ponudu.

- Dobro, ali sada svi pričaju da su bili s Melanijom. Imate li kakav dokaz? Iskreno, priča o vespi je malo... - nisam ni stigao završiti, a Butoln je već krenuo odgovarati.

- Imam tri naše zajedničke slike. Dvije iz Ljubljane dok smo šetali starim gradom i jednu iz Portoroža, gdje smo otišli na jednodnevni izlet na more. No te slike neću pokazivati. Mnogi su me tražili, no nitko nema dovoljno para da ih kupi - uvjerava me Butoln pa iz džepa vadi razglednicu iz Novigrada. Pečat pošte je iz 1987., a na poleđini stoji.

“Dugo se že nisva vidla, niti slišala, zato ti pošiljam vsaj lep pozdrav s morja. Melanija

Upam, da se prideš še kaj posloviti pred odhodom v…?

Piši mi!”

- Mi smo bili u vezi tri mjeseca. Završila je škola i ljeto je bilo pred nama. U to vrijeme cijela ekipa se okupljala na Tromostovlju u Ljubljani. I Melanija je došla sa svojom ekipom. Ja sam išao u gimnaziju, a ona je bila u srednjoj školi za dizajn. Ja sam imao 18 i pol, a ona 17 godina. Ljubljana je mala, svi smo se znali, i naravno da odmah zapaziš novo lice u društvu. Bila je lijepa, bila je vitka, ja sam malo popio i napravio sam prvi korak. Tako je krenulo - priča Butoln.

Kaže mi kako te prve večeri nije bio s vespom, već na biciklu. Njegova vespa, kaže, bila je prva plava vespa u bivšoj Jugoslaviji. Njegov otac znao je neke uvoznike i sredio mu je da među prvima dobije taj motor.

Prvi razgovor bio je klasični tinejdžerski. On ju je pokušao šarmirati, a ona je bila suzdržana.

- Bila je lijepo odjevena. Moderno, a ipak ne upadljivo - kaže mi.

Izlazili su u kino, gledali su uglavnom neke komedije, a kada nisu išli s društvom, odlazili bi na pizzu. Sjeća se da joj je jednom prilikom poklonio plišanog medvjedića.

Izlazili su kod Konjskog repa, u noćni klub Penati, gdje se danas nalazi restoran Sokol, dok su u staroj Ljubljani sjedili na terasama Klementine i Marka Pola.

- Došao bih po nju u stan. Bio je to mali stan, jednosoban. Ona je tamo živjela sa sestrom Ines, koja je bila četiri godine starija. Prvo su živjele s ocem u unajmljenom stanu, a onda im je otac kupio stan. Ona je dva puta bila u mom stanu. Bilo nam je lijepo, onako mladenački. Ona nije voljela duge izlaske, nije pila alkohol, kao druge djevojke. Željela je biti odmorna na snimanjima. Naše druženje prekinula je vojska koju sam služio u Jastrebarskom. Od onda se nismo čuli - kaže mi.

Stane Jerkov
Slavna serija prvih modnih fotografija Melanije Knavs koje je snimio slovenski fotograf Stane Jerkov

Stane Jerkov
Slavna serija prvih modnih fotografija Melanije Knavs koje je snimio slovenski fotograf Stane Jerkov

IZBRISALA PORUKU Nakon izlaska pokušao je doći do nje, zvao je njenog oca Viktora u Sevnicu, odlazio kod njene sestre Ines, no do Melanije nije uspio doći.

Kada je Butoln izašao s pričom o Melaniji za jedan slovenski medij, Ines mu je preko Facebooka poslala poruku – Ne laži, Peter.

No odmah je tu poruku izbrisala.

Butoln ovako gleda na tu situaciju.

- Nakon Melanije bio sam u vezi s Ines. Je li se zbog toga javila ili ne, ne znam. Je li shvatila da znam dosta toga pa je odmah izbrisala status, isto tako ne znam. No ovo što pričam je istina - uvjerava me.

Siguran je da je Melanija mogla napraviti mnogo veću manekensku karijeru, posebice nakon što je, kako kaže, posjetila hrvatskog estetskog kirurga Sinišu Glumičića.

- Tada je ona počela izgledati kao prava žena. Kao model je mogla mnogo više napraviti, ali je odabrala zlatni kavez. Njoj ništa ne nedostaje, ali slobode nema. Onaj njen osmijeh, pa i ovo plagiranje govora, samo je dokaz da ona više ni o čemu ne odlučuje. No tako je odabrala - kaže mi Butoln.

Je li sretna, uživa li u životu, sjeti li se ikad svojih prijatelja iz djetinjstva u Sevnici, poželi li ikad okrenuti njihov broj i zašto se baš nikada nije javila otkako je prvo otišla u Milano, a kasnije i u SAD, samo su neka od pitanja na koja odgovore, kada je u pitanju Melanija, ne znaju njene najbolje prijateljice iz djetinjstva Mirjana Jelančić, koja je danas ravnateljica Osnove škole “Sava Kladnik” u Sevnici i Nena Bedek, učiteljica likovnog odgoja u Boštanju.

Pričaju mi da je Melanija kao djevojčica bila jako lijepo odgojena, jako disciplinirana, organizirana i sramežljiva.

- Mi smo se kao djevojčice igrale u našem kvartu svaki dan poslijepodne nakon što bismo došle iz škole, ručale i napisale zadaću. To je bio naš dnevni ritam. Melanija nikad nije bila u centru pažnje, uvijek smo je mi zvale da se dođe igrati. Bila je na neki način promatrač. To su neke stvari koje čovjek jednostavno zapamti - kaže mi Jelančić.

Stane Jerkov
Slavna serija prvih modnih fotografija Melanije Knavs koje je snimio slovenski fotograf Stane Jerkov

MODNA INDUSTRIJA Prisjetila se pak kako je na jednom Melanijinom rođendanu prolila coca-colu pa bijelom tepihu Knavsovih.

- Bilo mi je tako neugodno, a to je vidjela Melanija, došla do mene i rekla kako se ne moram brinuti te kako će se to obrisati. Melaniju iz tog vremena pamtim kao neku vrstu medijatorice. Kad god smo se posvađali u društvu, ona je bila ta koja nas je mirila. Isto tako, uvijek je djelila žvakaće s nama, znate one okrugle, kao i modne časopise koje joj je majka donosila - kaže.

O osnovnoj školi Melanija je voljela crtati i čitati, a voljela je i engleski i zemljopis. Bila je odličan đak.

O manekenstvu nikad nije pričala, kaže, ali joj je san bio raditi u modnoj industriji.

Njena majka Amalija je bila krojačica u tvrtki Jutranjka i često je svojim kćerima šivala odjeću, pa je Melanija odlučila krenuti njenim stopama.

Njen otac, kako je ispričao Butoln, u početku je bio vozač u jednom poduzeću, nakon čega je postao trgovac autodijelovima, a zatim i motorima Tomos.

Nakon osnovne škole Melanija i Nena otišle su u Ljubljanu u srednju školu za dizajn.

Od tada Mirjana nije vidjela Melaniju.

- Pričam s njenim roditeljima. Oni mi kažu da je dobro. Njena majka mi je nedavno ispričala kako je kod kuće našla mnoge Melanijine stvari. Pitala je kćer što da radi s njima, a Melanija joj je odgovorila da ih baci.”Ja ih baciti neću. Ako ih ti želiš baciti, dođi pa ih sama baci”, rekla joj je majka. Mislim da se u tome vidi o kakvoj se obitelji radi. Oni cijene ono što naprave - kaže mi Jelančić.

O Melaniji Jelančić priča s dozom sjete. Vjeruje da voli Donalda i da joj je dobro.

- No to bih voljela čuti od nje - kaže mi.

Nena Bedek se s Melanijom viđala u srednjoj školi. Druženja su pak bila rijetka, jer je ona pohađala modni dizajn, dok je Melani išla u smjer industrijski dizajn. Nena je živjela u učeničkom domu, dok je Melanija bila u stanu. Nena se za vikend vraćala Sevnicu, a Melani je ostajala u Ljubljani.

- Slušale smo Bowieja, Jacksona, Duran Duran, Tinu Turner, nosili džins i espadrile. Bili smo nekako mješavina hipi i rock generacije - kaže Nena.

Sljedeće godine napunit će se punih 40 godina otkako su njih dvije prvi put zakoračile na modnu pistu. Naime, te 1977. godine, kada se Donald Trump oženio češkom manekenkom Ivanom Zelničkovomu, Nena, Melanija i njena sestra Ines nosile se modnu reviju nove kolekcije Jutranjke.

- Nosile smo neke kaputiće s velikim gumbima, hlače i suknje s bijelim košuljama. Naše majke su radile u toj tvornici pa su nas zvali da za dob od 7 i 8 godina nosimo kolekciju. To su joj bili prvi koraci na pisti - kaže Nena.

A da ju je manekenstvo uopće proslavilo i na kraju dovela do multimilijunaša Donalda Trumpa i mogućnosti da postane prva dana SAD-a, Melani može biti zahvalna samo jednom čovjeku, pioniru slovenske modne fotografije Stani Jerkovu.

Njihov susret dogodio se 1987. i kako to obično biva, bilo je slučajno.

- Snimao sam Januarsku reviju u Ljubljani na kojoj je slovenska tekstilna industrija predstavljala kolekciju za proljeće-ljeto. Izašao sam iz dvorane i na stepenicama vidio djevojku koja je bila posebna. Bila je visoka, vitka, graciozno se držala i pitao sam je hoće li mi biti model. Ona se u prvom trenutku povukla, no uspio sam joj dati broj telefona. Nazvala me tek za tjedan dana i rekla da će doći - priča Jerko.

Stane Jerkov
Slavna serija prvih modnih fotografija Melanije Knavs koje je snimio slovenski fotograf Stane Jerkov

SVE JE TO ZASLUŽILA Došla je u majici i džinsu, u ateljeu se sama našminkala i napravila frizuru, no na snimanju, priča mi, nije bila opuštena.

- Pitala me koju pozu da zauzme, gdje da stavi ruke, kako da gleda fotoaparat. Drugi put je već bilo bolje, tada sam je snimio bosu, jer nije mogla obuti cipele koje su nosili drugi modeli koje sam slikao - kaže.

Brzo je učila i Stane je odmah shvatio kako će se ta djevojka lako probiti u modni svijet. Uskoro je dobila ponudu milanske agencije Riccardo Gay. Ostalo je povijest.

- Ona je uspjela jer je imala dobro tijelo, lijepo lice, ali i ono što je najvažnije - osobnost. Kad je otišla u SAD, vidi se, već je bila na estetskim operacijama, ali taman onoliko koliko treba. Bila je ambiciozna i zato je uspjela. A ja sam ponosan jer sam je otkrio. Sve što je napravila, napravila je sama, uložila je puno truda - od prehrane do treninga, i meni bi bila čast da postane prva dama Amerike. Zaslužila je - kaže Stane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:08