RAZDVOJENA OD OBITELJI

TUGA, SUZE I PADANJE U NESVIJEST U ZRAČNOJ LUCI Amerikanci deportirali Crnogorku koja je 30 godina živjela u Michiganu: Za sve je kriva jedna mala laž

 mlive youtube screenshot
 

Nakon 30 godina života u Sjedinjenim Američkim Državama, Zahrija Purović (50) morala se oprostiti od svoje troje djece, sjesti u avion i odletjeti u Crnu Goru. Tako je završena saga o borbi jedne Crnogorke koja je tri desetljeća uredno radila i plaćala poreze u Sterling Heightsu u državi Michigan. Amerikanci su je na kraju deportirali, a za sve je kriva jedna mala laž na sudu.

Purović je legalno ušla u SAD prije 31 godinu, a njezini problemi počeli su 2001. godine kada je trebala regulirati svoj status u zemlji u kojoj je razvila biznis s kemijskim čistionicama i odgojila troje djece. Imigracijske vlasti primijetile su nedosljednosti u izjavama nje i njezinog supruga. Naime, suprug je rekao da je oženio Zahriju u Crnoj Gori, dok je Zahrija rekla da su se upoznali u Americi. Sudac i imigracijske vlasti bez milosti su im poručili da lažu, da ih obmanjuju i da će biti deportirani.

Zahrija je angažirala odvjetnika, pisala žalbe i molbe i njezina borba za ostankom u SAD-u trajala je više od 15 godina. Na kraju je izgubila. Imigracijska služba samo joj je pokucala na vrata, rekla da se spakira i otpratila u zračnu luku Detroit.

Reporteri američkog portala mlive dočekali su tužnu povorku na ispraćaju Purović. Gospođa nije mogla zaustaviti suze dok se grlila s djecom i prijateljima. Jedna njezina prijateljica čak se i srušila u nesvijest dok je grlila Zahriju, a kad je došla k sebi pitala je agenta imigracijske službe može li se posljednji put pozdraviti sa ženom koju poznaje 16 godina.

- Ne! - hladno je odgovorio čovjek koji je odvukao Purović i otpratio je do izlaza.

Njezina odvjetnica za mlive je izjavila da je deportacija Purović neviđena glupost i sramota.

- Ona u Crnoj Gori nije bila 31 godinu. Njezin cijeli život je u Michiganu, a s Crnom Gorom nema više nikakve poveznice! - rekla je Carrie Pastor koja se ne može načuditi odluci vlasti.

- Gospođa radi, plaća poreze, nema nikakav kriminalni dosje... Odbili su joj zahtjev za azilom prije dosta godina, ali ti spisi su uništeni i ja ne mogu otkriti zbog čega! Njezin slučaj trebao bi biti još aktivan, žalba je podnijeta, ali odluke još uvijek nema... Ne znam zašto su je vratili u zemlju u kojoj nije bila 30 godina. Zar nisu još mogli pričekati službenu odluku?

Najgore od svega je što se gospođa Purović bori sa zdravstvenim problemima, čak ima i zakazanu operaciju. Sada živi u smrtnom strahu što je čeka u Crnoj Gori.

- Znate, u Crnoj Gori nitko ne mari za starije ljude - rekla je Zahrija.

Njezin sin Arian još uvijek ne može vjerovati da se oprašta od majke.

- Sjećam se prije 16 godina kako je sudac rekao mojim roditeljima 'lažete mi u oči, zato ćete biti deportirani!'. Zbog mene i moje braće uspjela je svoj boravak rastegnuti sve do danas, ali nažalost, danas su je deportirali.

Arian je rekao da mu je majka prije nekoliko mjeseci imala uspješan intervju za imigracijskim vlastima nakon kojeg joj je odobrena radna viza. Međutim, njezin svijet se srušio nakon drugog intervjua.

- Sve je bilo gotovo u par sekundi. Rekli su joj da kupi kartu i napusti SAD.

Agenti imigracijske službe u zračnoj luci su rekli da će Purović biti zabranjen ulazak u SAD sljedećih deset godina, ali da se njezina obitelj može žaliti na tu odluku i osigurati joj povratak. Međutim, i taj proces mogao bi se odužiti na nekoliko godina...

- Ovo boli... Način na koji su je obilježili, ona je samo broj. Ne znam što ćemo napraviti - rekao je njezin najmlađi sin Elvir (23).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:15