EKSCENTRIK MEDELLINSKOG KARTELA

UPOZNAJTE KRIJUMČARA DROGE KOJI JE HTIO SRUŠITI PABLA ESCOBARA Zaluđeni neo-nacist i obožavatelj Johna Lennona uvjeren je da ga je Escobar prodao

 REUTERS

Spomenete li nekome krijumčare drogom, još one kolumbijske, većina ljudi će pomisliti na Pabla Escobara, ozloglašenog člana narko kartela Medellin. Međutim, Escobar je bio samo jedan član Medellinskog kartela koji je 80-ih godina prošlog stoljeća veći dio svijeta snabdijevao kokainom.

Kada se govori o ekscentričnim pripadnicima ovog zločinačkog carstva, jedno se ime ističe ispred svih ostalih - ono Carlosa Lehdera Rivasa. U velikom profilu ovog pripadnika kolumbijskog narko kartela, Business Insider piše da je Lehder Rivas veći dio djetinjstva proveo u Kolumbiji prije nego što se s 15 godina preselio u New York. Kada je došao u New York, Rivas se počeo baviti sitnim kriminalom te je 1973. godine završio u zatvoru.

Tijekom boravka u zatvoru u Danburyju u Connecticutu zauvijek mu je promijenio život George Jung, krijumčar droge i subjekt filma 'Blow'. Naime, Rivas i Jung su dijelili zatvorsku ćeliju, a Jung je rekao da je Rivas već u startu imao ambiciozne planove za svoje zločinačko carstvo.

'Nakon što smo se malo bolje upoznali pitao me znam li nešto o kokainu', rekao je Jung svojevremeno za PBS. 'Rekao sam mu da ne znam te sam ga zamolio da mi objasni. Rivas mi je rekao da se kilogram kokaina prodaje 60 tisuća dolara u Sjedinjenim Američkim Državama.'

Za Junga je to bilo pravo otkriće, a kada mu je Rivas rekao da kilograma kokaina u Kolumbiji košta između četiri i pet tisuća dolara, Jung je svojoj glavi počeo čuti zvukove blagajne. Po izlasku iz zatvora kasnih 70-ih, Rivas i Jung su zrakom počeli krijumčariti kokain iz Kolumbije na jugoistok SAD-a.

Rastom njihove operacije, Rivas se počeo zbližavati s šefovima u Medellinu i Karibima koji su tražili tranzitno mjesto za svoje krijumčarske aktivnosti.

'Drogu su prevozili putem Nassaua i Bahama uz pomoć korumpiranih dužnosnika koji su im otvarali aerodrome i okretali pogled', kaže Mike Vigil, bivši šef međunarodnih operacija Američke agencije za suzbijanje droge (DEA). 'Međutim, nije im odgovaralo to što su morali plaćati tolikim bahamskim dužnosnicima pa su počeli tražiti alternativne tranzitne lokacije.'

Kada su stigli do Norman's Cayja, komadićka zemlje jugoistično od Miamija u Floridi, Rivasova je ekscentrična osobnost procvjetala.

Agresivan u poslu te obožavam od strane muškaraca i žena, Rivas je Junga istisnuo iz njihovog aranžmana. 'Nije sad da je on bio lud, samo je imao iluzije. Obožavao je i Johna Lennona i Adolfa Hitlera. To mi je trebao biti znak', rekao je Jung za High Times.

Rivas je u Norman's Cayju postepeno počeo formirati svojevrsnu neonacističku grupu koja je trebala osiguravati pošiljke kokaina i zastrašivati ljude koji su tamo živjeli. Tulumi i orgije nisu bili neobična pojava na Rivasovom imanju, a on je sam iz zrakoplova u Nassau bacao letke s porukom 'DEA idi kući'. Bahamske su vlasti Rivasa natjerale da napusti zemlju nakon što je postao previše vidljiv. Rivas se vratio u Kolumbiju nakon što je DEA izvršila raciju na njegovo imanje u Norman's Cayju.

Ekscentrični je krijumčar počeo trošiti velike količine novca u svom rodnom gradu Armeniji te u pokrajini Quindio gdje se Armenija nalazi. Izgradio je na svom imanju kip Johnu Lennonu te je kolumbijskoj Vladi kupi zrakoplov kao poklon. Poput Escobara, Rivas je imao političke ambicije te je ranih 80-ih godina prošlog stoljeća doživio svojevrsno političko buđenje.

Međutim, za razliku Escobara koji je prilagodio demokratskom sustavu Kolumbije te postao zamjenik člana u parlamentu, Rivas je imao nacističke sklonosti koje je vjerojatno naslijedio od njemačkog oca. Rivas je htio Kolumbiju pretvoriti u nacističku državu. 'Toliko je bio poremećen i zaluđen', rekao je Vigil. Rivas je često govorio protiv Židova, a afirmativno o Hitleru. Dapače, prema riječima mnogih, Rivas je idolizirao nacističkog vođu.

Rivas je održavao konferencije za medije sa svog imanja duboko u kolumbijskoj prašumi te je uz pomoć svoje stranke Nacionalnog latinskog pokreta nastojao promijeniti Kolumbijski politički sustav. 'Njegov je program uključivao i kritiku uključenosti SAD-a u Latinskoj Americi, a kokain je vidio kao alat oslobođenja', rekao je Vigil.

Rivasove megalomanske tendencije su ga u konačnosti koštale odnosa s Escobarom. 'Pod utjecajem kokaina, Rivas se na jednom tulumu kod Escobara posvađao s jednim od njegovih ubojica te ga ja ubio', pojasnio je Vigil. 'To je jako naljutilo Escobara jer se činilo kao da je Rivas glavni među svim kolumbijskim krijumčarima. Osim toga, Escobar je bio jako blizak sa svojim ubojicama i to je ubojstvo odalo dojam da ih Pablo ne može zaštititi.'

Escobar je nakon toga incidenta navodno otkrio Rivasovu lokaciju kolumbijskim vlastima koje su ga uhitile i predale SAD-u. Nakon što je Rivas završio u američkom zatvoru, Vigil se s njim sastao u zatvoru u Marionu u saveznoj državi Illinois.

'Dobio sam dojam da je muljator, manipulator... Nije baš želio pričati o svojoj uključenosti u krijumčarenje drogom. S druge strane, ono o čemu je htio pričati bio je Pablo Escobar. Rekao mi je da može pomoći pri hvatanju Escobara, ali da ga moramo vratiti u Kolumbiju kako bi ga pronašao', rekao je Vigil.

Međutim, Rivasovo razilaženje s Escobarom učinilo je njegove informacije o krijumčarenju droge iz Kolumbije beskorisnima. Rivas je 1988. godine osuđen na život u zatvoru bez mogućnosti pomilovanja te 135 godina zatvora povrh toga.

Rivasove informacije su doduše pomogle u slučaju protiv panamskog diktatora Manuela Noriege koji je pomagao medellinskom kartelu prati novce. Rivasova kazna je potom smanjena, ali je još uvijek u zatvoru. Njegova lokacija međutim nije poznata, a mnogi sumnjaju da se nalazi u programu zaštite svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:22