BRAVO, MALI!

VIDEO: HEROJSKI POTEZ DJETETA KOJE JE SPASILO MAJCI ŽIVOT Roman (4) je bio toliko priseban kad je našao majku da je iznenadio i hitnu pomoć

 Profimedia, Tetra Images

Četverogodišnji je dječak pokazao nevjerojatnu snalažljivost spasivši svojoj majci život koristeći njezin palac za otključavanje iPhonea da bi pozvao pomoć.

Roman iz Kenleyja u Londonu znao je da se nešto jako loše dogodilo kad je shvatio da mu majka leži bez svijesti. Kod kuće su bili on, njegov brat blizanac i mlađi brat, piše BBC.

Kad je vidio mamu kako nepomično leži i ne budi se, Roman je uzeo njezin iPhone. Dječak se dosjetio da mama pomoću palca pokreće telefon pa je uzeo njezin prst i tako ga otključao.

Obzirom da još ne zna brojeve, sjetio se kako im je mama pokazivala da se može ‘razgovarati s telefonom’. Tako je pomoću osobnog pomoćnika iOS uređaja, Siri, uspio nazvati hitnu pomoć koja je stigla i spasila mami život.

U telefonskom je razgovoru Roman rekao da mu je mama mrtva jer ‘je zatvorila oči i ne diše’, no žena je odmah prebačena u bolnicu i spašena. Razgovor poslušajte na ovoj audio snimci:

Na Gizmodu ističu da je ovo doista herojski čin jer je Roman uspio ostati sabran, ne paničariti te još suvislo razgovarati s osobom koja je primila poziv, slušati upute i objasniti gdje živi, a da ne spominjemo kako se dosjetio otključati mobitel da bi pozvao pomoć.

Iz policije kažu da ovaj slučaj pokazuje koliko je važno djecu naučiti da zapamte adresu gdje žive, te kako dozvati pomoć ili policiju u iznimnim situacijama. S druge strane, zaključavanje mobitela što je postala uobičajena praksa zbog sigurnosti, ne olakšava djeci koja još nemaju svoje mobitele

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:13