POZNATI FENOMEN

VIDEO: NAKON KOME PROGOVORIO STRANIM JEZIKOM Tinejdžer se probudio iz kome i počeo pričati španjolski koji do tad nije imao pojma

 Screenshot / Time video

Tinejdžer iz američke države Georgije pretrpio je ozljede opasne po život na nogometu prošli mjesec te je završio u komi. Na svu sreću, dječak se oporavio, no kad se probudio iz kome, progovorio je na tečnom španjolskom premda nije znao ni riječi tog jezika.

16-godišnji Rueben Nsemoh šokirao je i liječnike i obitelj kad se probudio iz kome, u kojoj je bio tri dana, i počeo slagati rečenice na španjolskom jeziku.

‘Samo je počelo izlaziti iz mene. Odjednom nisam dobro govorio engleski i svaki put kad sam pokušao, dobio sam napadaj. Bilo je jako čudno, ali nisam se prepao. Zapravo mi se jako svidjelo, osjećao sam se posebno’, rekao je Rueben za Time.

Na treningu ga prijatelj slučajno snažno pogodio u desnu stranu glave zbog čega je dobio teški potres mozga, pao je u šok i hitno je prevezen u bolnicu, rekla je njegova majka Dorah Nsemoh. Nakon nekoliko dana na intenzivnoj njezi počeo je micati rukama i tražiti hranu, a onda je rekao ‘tengo hambre’, odnosno ‘gladan sam’ na španjolskom.

‘Bila sam u šoku. To nikad prije nije napravio. Kad se probudio i počeo pričati španjolski, bila sam potpuno zbunjena’, rekla je 54-godišnja nastavnica porijeklom iz Nigerije. Doktori nisu otkrili razlog zbog kojeg je Rueben progovorio strani jezik, no uputili su ga na pretrage kod neurologa.

Rueben je rekao da ranije nije znao gotovo ništa na španjolskom, a jezik je čuo jedino u nekoliko navrata od brata koji je kratko vrijeme studirao u Španjolskoj.

Nije toliko neuobičajeno da pacijenti progovore stranim jezikom ili naglaskom nakon jake traume glave. U lipnju je žena iz Teksasa dospjela u medije nakon što je također nakon ozljede glave počela govoriti engleski s britanskim naglaskom.

Rueben se već oporavlja i polako mu se vraća sposobnost govora na engleskom jeziku, a španjolski blijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:55