UPORNA I NE ODUSTAJE

VIDEO: VITALNA BALERINA 71 joj je godina i svaki dan u kuhinji pola sata pleše balet

 Screenshot / YouTube
Uporna Britanka Doreen Pechey nedavno je položila ispit 6. stupnja baleta i postala počasni član engleske Royal Academy of Dance

Svako jutro dok pere zube balansira na poluprstima jednog stopala.

U vlastitoj kuhinji postavila je štap uz koji može plesati i to radi svaki dan minimalno pola sata. Vitalna britanska baka balerina zove se Doreen Pechey, ima 71 godinu i prije nekoliko dana položila je ispit šestog stupnja baleta te tako postala najstarija rekreativka koja je postala počasna članica engleske Royal Academy of Dance (RAD). Nema veze što ne može aktivno nastupati, jer plesači odlaze u mirovinu već sa 40 godina. Doreen to nikad i nije željela - ona samo želi i dalje plesati.

Njezina je priča nevjerojatna i inspirativna: u mladosti se htjela baviti baletom, ali je znala da je to skupo i nikad roditelje nije tražila da joj plaćaju satove. No, želja je ostala. Prije deset godina Doreen je otputovala u Kanadu, u posjet nećakinji Diann koja je profesorica baleta. Djevojka ju je pozvala da se pridruži na satu, što je njezina teta prihvatila. Ono što je vidjela totalno ju je oduševilo i odlučila je ozbiljno početi s plesom.

Studio u kuhinji

Prvo je plesala u lokalnom studiju, no to joj nije bilo po mjeri. Onda je počela raditi privatno, sama, s profesoricom Monicom Cleaver. Uredila je mini studio u vlastitu domu - u kuhinju je postavila štap na kojem radi. Svaki dan po pola sata vježba sama, a profesorica joj dolazi još tri puta tjedno. Iako joj satovi s tinejdžerima u gradskim studijima nisu odgovarali, čula je omladinu kako govori o zanimljivoj stvari: polaganju ispita za RAD. Ta joj ideja nije izlazila iz glave, pa je krenula s polaganjem.

Najljepši trenutak

- Iznenadila sam se kad su mi rekli da sam najstarija osoba koja je došla ovako daleko u polaganju ispita. Kad sam prošla ovaj ispit, bio je to treći najljepši trenutak u mojem životu. Prvi je, naravno, udaja za supruga Billa, a drugi kada sam postala inženjerka - rekla je novinarima Doreen nedugo nakon polaganja ispita. Ona je po struci inženjerka za električna vozila i kaže kako je napola u mirovini. Drugim riječima, još povremeno radi, a u pauzama kuha, druži se s prijateljima i, naravno, pleše.

No ne pada joj na pamet tu se zaustaviti. Polaganje ovog ispita za nju je samo izazov da krene dalje. Već radi na gradivu, odnosno elementima plesa koje mora svladati da bi položila sljedeći ispit. A nakon toga, razina osam - špice. To će biti najveći izazov jer je do sada na špicama radila jako malo, pod budnim okom svoje profesorice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:51