ŽIVOTNA MUDROST

ŽENE U NAJBOLJIM GODINAMA OTKRILE ŠTO BI VOLJELE DA ZNAJU MLAĐE CURE 'Budite nezavisne i neustrašive, slijedite instinkte i pazite na financije'

 Profimedia, Caia Image

Premda se radi o klišejima, istina je da je život prekratak, da vrijeme leti i da se uistinu živi samo jednom. Međutim, kako ne možemo putovati kroz vrijeme i promijeniti krive odluke, možemo osigurati da ih drugi ne ponavljaju iste greške.

The Independent je pitao žene starije od 60 godina iz online zajednice Sixty and Me da s mlađim djevojkama podijele nešto mudrosti koje su stekle tijekom života, odnosno da otkriju što bi rekle mlađim verzijama sebe da mogu.

"Nemojte dopustiti da vas strah zaustavi u namjeri da isprobate nešto novo i nemojte nikada misliti da nešto ne možete napraviti zato što ste žena", rekla je jedna žena i dodala da bi mlade djevojke trebale ignorirati sve umjetno stvorene granice u svom životu.

"Nikada nemojte prestati učiti", dodala je druga žena. "U svim aspektima svog života uvijek slijedite instinkte. Slijedite svoje srce, ali nemojte zaboraviti uključiti i mozak", rekla je treća.

Mnogo je žena istaknulo da pomno treba birati prijatelje. "Vrijeme provodite s onima koji vas uzdižu, a ne s onima koji vas omalovažavaju", dodala je četvrta žena. Žena u svojim 90-ima je rekla da je korisno imati i mlađe prijatelje kako bi imali nekoga tko će vam pomoći ako se razbolite.

Nekoliko je žena naglasilo da se treba što je više moguće kloniti kreditnih kartica. "Razvesti se nakon 30 godina braka, a da nemate mirovinu nikako nije zabavno", rekla je peta žena.

"Budite nezavisne u svemu - financijama, poslu i interesima - bez obzira na to koliko volite partnera i obitelj", dodala je šesta žena. Žene su istaknule da se nikako ne treba bojati starenja te da duh osobe nikada ne može ostariti.

Jedna od najvažniji poruka koju su starije žene poslale mlađim kolegicama je da se nikada ne trebaju pojednostavljivati i opravdavati. "Budite što jeste i vjerujte u svoje odluke. Nikada nemojte biti poput drugih. Također, nemojte zaboraviti da je dopušteno promijeniti mišljenje i da ne trebate ničije dopuštenje da biste nešto napravile", rekla je sedma žena.

"Nemojte ostajati u vezama koje nezdrave i u kojima vam je dosadno", rekla je osma žena. "Nemojte si dopustiti da ovisite o muškarcu. Odaberite posao ili karijeru koja će vam donijeti dovoljno novaca da si možete sami priuštiti sve što želite", dodala je deveta žena.

Mnogo je žena reklo da su previše vremena i energije potrošile na ugađanje drugima. "U redu je reći ne. Stalno pomaganje drugima i zanemarivanje vlastitih potreba jako je naporno i nije zdravo. Međutim, nemojte pritom biti neugodni. Budite ljubazni, ali strogi", zaključila je deseta žena. S druge strane, nekoliko je žena istaknulo da nikako ne treba sve raditi sam te da treba potražiti pomoć kada je ona potrebna.

"Budite uljudne i ljubazne prema svima jer nikada ne znate koga ćete susresti i kakvu će te osobe uloge igrati u vašem životu", dodala je jedanaesta žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:15