BLOGERSKI BIZNIS

ZNATE LI KOLIKO HRVATSKE BLOGERICE ZARAĐUJU MJESEČNO? Napokon se saznalo ono što se godinama vješto skrivalo

Ella Dvornik, Sonja Kovač i Barbara Repe
 Instagram
 

Možda vam se čini da od svojih blogova mogu lijepo živjeti samo velike svjetske face, ali to nije tako. I u Lijepoj našoj ima onih koji su svoj profil na društvenim mrežama učinili izvorom prihoda, piše Slobodna Dalmacija.

Iako svoj blog i dalje smatraju samo hobijem, neke naše 'fashionistice' i 'blogerice' od njega mjesečno zarade od 3500 do 5500 kuna. Ova 'plaća' im je pak samo jedan od popratnih 'sadržaja' bloga. Tu su i suradnje s raznim 'brendovima', sponzorstva i pokloni koje im razne tvrtke šalju kako bi se izreklamirali upravo na njihovom blogu.

Podaci o hrvatskoj blogerskoj sceni izneseni su na konferenciji Diablog, a doneseni su nakon temeljitog istraživanja na uzorku od 171 aktivne blogerice. Istraživanje je provela agencija Dialog komunikacije, većinu ispitanika čine žene (90,6 posto) koje žive u središnjoj Hrvatskoj, a imaju između 25 i 35 godina te su visoko obrazovane (42,7) posto.

Ispitanice su navele kako blogove pišu između tri i pet godina (36,6 posto) i kako mjesečno objavljuju dva do tri blog posta (42,1 posto). Najzastupljenije kategorije su ljepota (31 posto), gastro (17 posto), moda (10,5 posto) i putovanja (6,4 posto).

Za kraj istraživanja ispitanice su brendovima poručile kako očekuju više poštovanja prema blogerskoj profesiji, kao i otvaranje prema novim suradnjama i idejama, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:55