PROPALA TEORIJA

CERN-ovo otkriće neutrina bržih od svjetlosti PADA u VODU? Sumnja se u tehničku pogrešku zbog LABAVOG KABELA

U CERN-u su potvrdili kako znanstvenici trenutačno rade na provjeravanju veze između kabela

ŽENEVA - Znanstvenici koji su prošle godine otkrili da se neutrini kreću brže od brzine svjetlosti , te time pobili Einsteinovu teoriju relativnosti, sada razmatraju dva tehnička problema koji su možda uzrokovali pogrešne podatke u kontroverznom otkriću, priopćio je CERN u četvrtak.

Europski centar za nuklearna istraživanja ( The European Centre for Nuclear Research , CERN) potvrdio je u srijedu izvješće američkog časopisa Science da znanstvenici trenutačno rade na provjeravanju veze između kabela.

- Labave veze između kabela možda su uzrokovale nepodudarnost u rezultatima i znanstveni tim provjerava je li zaista došlo do toga - izjavio je CERN-ov glasnogovornik Arnaud Marsollier.

Dodao je kako se provjerava ispravnost instrumenta koji mjeri vrijeme zvanog oscilator.

- Riječ je o vrlo kompliciranom eksperimentu s mnoštvom kablova i opreme. Fizičari su već sve provjerili, nastavljaju s provjerama i provjerit će ih ponovo. Kvar na opremi je uvijek moguć, no znanstveni je tim na to upozoravao od početka - pojasnio je Marsollier.

Cijela je strka započela u rujnu kada je znanstveni tim, poznatiji kao OPERA, pažljivo objavio otkriće da subatomske čestice, neutrini, putuju brže od svjetlosti. Točnije, putuju oko šest kilometara po sekundi brže od brzine svjetlosti.

Prilikom mjerenja neutrini su lansirani iz CERN-ova podzemnog laboratorija nedaleko od Ženeve prema 732 kilometra udaljenom Gran Sasso Laboratoryju u Italiji. Znanstvenici su očekivali da će neutrinima za put kroz Zemljinu koru trebati 0,0024 sekunde, no čestice su udarile u talijanske detektore 0,00000006 sekundi prije.

Otkriće je izazvalo sveopći skepticizam u znanstvenim krugovima jer direktno napada Einsteinovu teoriju relativnosti koja kaže da je maksimalna brzina u Svemiru - brzina svjetlosti.

Izvješće objavljeno na internetskim stranicama Science Insidera, prestižnog američkog znanstvenog časopisa, navodi kako 'nepodudarnost od 60 nanosekundi vjerojatno je uzrokovana zbog loše veze između optičkog kabla koji je povezan s GPS primateljem korištenim za sinkronizaciju vremena dužine leta neutrina i elektroničke kartice u računalu'.

- Nakon što su pojačali vezu i mjerili koliko je vremena potrebno podacima da prođu cijelom duljinom optičkog kabela, znanstvenici su otkrili kako su informacije stigle 60 nanosekundi ranije nego što se očekivalo. To bi moglo objasniti i raniji dolazak neutrina. Međutim, potrebni su novi podaci kako bi se potvrdila hipoteza - stoji u članku.

Oscilator, koji je također podvrgnut ispitivanju, dizajniran je kako bi sinkronizirao vrijeme lansiranja svakog neutrina te vrijeme njegovog dolaska na odredište.

OPERA tim novo izvješće mora podnijeti ponovo u svibnju, a do tada ne bi trebalo biti novih informacija o napretku ispitivanja opreme.

- Otkrića su šokirala znanstvenika zbog čega su apelirali druge da pokušaju ponoviti eksperiment i dobiti ista mjerenja - zaključio je Marsollier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:45