PROVELI SU ISTRAŽIVANJE

Eksperti tvrde da biste mogli postati uspješniji ako si naglas počnete govoriti: 'Ja to mogu!'

 Getty Images

Nova studija sugerira da možda postoji vrlo jednostavan način za povećanje vlastite produktivnosti, a to je samopoticanje verbalnim putem, prenosi Independent.

Studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychology sagledala je kako različite psihološke tehnike utječu na nečiji uspjeh tijekom igranja online igre. U studiji je sudjelovalo 44,742 volontera od 16 pa do 92 godine starosti. Sudionicima je rečeno da za ispunjenje zadatka moraju koristiti jedan od moguća tri načina psihološke intervencije na svoje sposobnosti.

Prva opcija bila je korištenje moći vizualizacije, odnosno, od sudionika se tražilo da zamisle sebe kako su uspješni u datoj situaciji. Druga opcija bila je samopoticanje verbalnim putem, gdje su sudionici morali sami sebi reći da su sposobni biti uspješni u datoj situaciji. Treća i posljednja opcija bila uzročno-posljedična metoda gdje se od sudionika tražilo da isplaniraju korake koji će ih dovesti do uspjeha u datoj situaciji.

Kod sudionika se tada testirala uspješnost odabrane psihološke intervencije na četiri aspekta izvedbe uključujući proces izvedbe, ishod, kontrolu uzbuđenja i način provedbe procesa.

Istraživački je tim otkrio da je najveće poboljšanje ostvareno uz samopoticanja verbalnim putem. Kad su si sudionici istraživanja govorili da 'mogu napraviti bolji rezultat sljedeći put', ostvarili su veći uspjeh nego kada su si govorili da 'trebaju reagirati brže ovaj puta'.

Vizualizacija boljeg ishoda i vizualizacija bolje izvođenja aktivnosti pokazali su se sljedećim najboljim opcijama za psihološko povećanje sposobnosti kod pojedinaca. Istraživački je tim otkrio da uzročno-posljedična metoda poboljšanja uspjeha nije urodila značajnim poboljšanjem izvedbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:29