EGIPĆANI PONOSNI

FASCINANTNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Otkopan grad star oko 5000 godina, pronađeno 15 velikih grobnica: 'Tu su nekad živjeli vrlo važni ljudi'

Hram Setija I iz egipatskog Novog kraljevstva pokraj kojeg je nađen mnogo stariji grad
 Zanaq / Wikimedia Commons

Arheolozi su u Egiptu otkrili drevni grad na obali Nila za koji se pretpostavlja da je star 5000 godina, piše BBC. Na lokaciji pokraj hrama Setija I koji je bio faraon u mnogo kasnijem razdoblju egipatske povijesti (Novo kraljevstvo), pronađene su kuće, oruđe, posuđe i ogromne grobnice.

Stručnjaci su naglasili da veličina 15-ak novih grobnica sugerira da da su tamo pokopani ljudi višeg društvenog statusa, zbog čega je vjerojatno da su u gradu živjeli važni dužnosnici iz ranijih razdoblja dinastičkog perioda u antičkom Egiptu.

Preciznije, arheolozi vjeruju da je ovaj grad bio dom dužnosnika i graditelja kraljevskih grobnica u obližnjem svetom gradu Abydosu u kojem su pokopani prvi egipatski faraoni i koji je služio kao glavni grad tijekom pred-dinastijskog i ranog dinastijskog razdoblja.

Ovo otkriće nije značajno samo za arheologe nego i za cijeli Egipat koji nastoji podići na noge posrnulu granu turizma. Još od pada Mubaraka 2011. godine Egipat konstantno gubi turiste. Egipatski službenici također su naglasili da je ovo otkriće zasluga domaće arheološke misije koja potpada pod ministarstvo antikviteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:56