JEZIVI STANARI MORA

FOTO, VIDEO: PAUCI I RIBE IZ VAŠIH NAJGORIH NOĆNIH MORA Znanstvenici izvukli najružnija bića koja žive na morskom dnu, čak i ribu bez lica

 Asher Flatt/Blogging the Abyss expedition
Mjesec dana tim znanstvenika je istaživao australsku obalu ne bi li otkrili što sve živi ispod nje. Za neke je bolje da ne znamo da postoje, kako nas ne bi posjetile u noćnim morama.

Oko tri kilometra dubine u oceanu blizu Australije u mrklom mraku žive morske životinje od kojih mnoge još nisu otkrivene, a kad ih znanstvenici izvuku često izazivaju šok, pa i gađenje zbog svojih neobičnih karakteristika.

Takve vrste, koje izgledaju kao da su izašle iz najgorih noćnih mora, otkrivene su nedavno u znanstvenoj ekspediciji tamošnjim morem, a tim su činili stručnjaci iz cijelog svijeta. Mjesec dana su istraživali australsku obalu ne bi li otkrili što sve živi ispod nje. Rezultat su novootkrivene vrste riba, pauka, rakova i glista.

Pogledajte fotografije životinja koje su sve, samo ne nešto što bi voljeli imati za kućne ljubimce:

1. Trnoviti crveni rak jedna je od rijetkih životinja koja je pronađena na takvim dubinama, a da ima izrazito jarku boju.

Rob Zugaro/Blogging the Abyss expedition

2. Još jedan crveni 'plivač', za kojeg pokušavaju utvrditi je li potpuno nova vrsta. Ova riba ima plave oči, a plijen lovi na prijevaru. Male ribice, naime, doplivaju do pahuljastog mamca koji ima na čelu, a onda ih ona pojede.

Rob Zugaro/Blogging the Abyss expedition

3. Mali morski pas, koji ima vrlo oštre i pravilne zube, kojima ponekad odgrize komad mesa s puno većih riba, dupina i kitova

Rob Zugaro/Blogging the Abyss expedition

4. "Riba bez lica" jedna je od ružnijih vrsta pronađenih na ekspediciji. Znanstvenici kažu da su ih ljudi, prema zabilježenim istraživanjima, zadnji put vidjeli prije 140 godina. Ova riba ipak ima usta i oči, ali se toliko slabo vide i nalaze se na dnu, da se čini kao da nema lica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:34