GDJE JE OTIŠAO KONTINENT?

GEOGRAFI U ČUDU 'Australija se ne nalazi tamo gdje su svi mislili! Sve karte s tom državom-kontinentom možete slobodno baciti u smeće'

 Darrin Zammit Lupi / REUTERS

Sve karte koje imate, a koje sadržavaju Australiju, možete odmah baciti jer su neispravne. Kako piše New York Times, Australija je svjesna toga da su neispravne te će to ispraviti.

Relokaciju Australije naime uzrokuje pomicanje tektonskih ploča, a ta se država-kontinent nalazi na jednoj od najbržih. Ploča na kojoj se nalazi Australija godišnje se miče 6.85 cm prema sjeveru te se neznatno okreće u smjeru kazaljke na satu.

Stanovnici Australije taj pomak možda ne osjete, no Sustav za globalno pozicioniranje (GPS) to osjeti. Tako Australija mora prilagoditi svoje zemljopisne dužine i širine kako bi se poklapale s GPS-om.

Australija je tijekom zadnjih 50 godina čak četiri puta morala ažurirati koordinate svega u svojoj državi kako bi bile točne. Posljednje ažuriranje, ono koje se dogodilo 1994, korigiralo je poziciju za nešto manje od 200 metara.

'Točne GPS koordinate ključne su za sve sustave inteligentnog transporta', kaže Dan Jaksa iz Geoscience Australia, državne agencije koja se brine o koordinatama.

Sljedeće ažuriranje planira se za kraj ove godine te će iznositi 1.5 metara, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi budući da je ona u startu precizna do 4.5 metra.

No, sljedeća će generacija GPS uređaja koristiti i satelite i uređaje na zemlji te će biti precizna do 2.5 centimetara. Ako ne ažurira svoje koordinate revno, Australija bi se mogla naći u velikim problemima. 'Pogledajte recimo automobile bez vozača. Ako oni pogriješe za koji metar, mogli bi se naći u suprotnoj traci na cesti', kaže Jaksa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:14