TRIJUMF ZNANOSTI

Higgs i Englert dobili su Nobelovu nagradu za fiziku

Nakon višedesetljetne potrage Higgsov bozon lani je otkriven u CERN-u

Britanac Peter Higgs (84) i Belgijanac Francois Englert (80) ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku. Oni su nagrađeni za svoje teorijske radove iz šezdesetih godina 20. stoljeća u kojima su predvidjeli postojanje hipotetske čestice, tzv. Higgsova bozona, koji svim ostalim čestima daje masu.

Nakon višedesetljetne potrage Higgsov bozon, u javnosti poznat i kao Božja čestica, naposljetku je prošle godine otkriven u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) kod Ženeve.

- Ovogodišnja Nobelova nagrada je o nečemu malom što čini sve razlike - izjavio je Staffan Normark, stalni tajnik Švedske Kraljevske akademije znanosti.

Inače, da su Higgs i Englert ovogodišnji laureati procurilo je u javnost još prije tjedan dana. Na društvenim su mrežama vođene rasprave može li uz dvojicu fizičara nagradu dobiti i CERN čiji su znanstvenici u sklopu eksperimenata CMS i ATLAS ulovili Božju česticu.

Navodno, nije postojala statutarna prepreka da CERN, također, dobije nagradu, ali praksa je da se Nobel za fiziku dodjeljuje pojedinicima.

Današnja najava laureata kasnila je punih 60 minuta pa je Francois Englert izjavio novinarima kako je pomislio da je Nobelov komitet u zadnji čas promijenio odluku. No, kasnije se u medijima pojavila informacija da se kasnilo jer Nobelov komitet nije mogao doći do samozatajnog Petera Higgsa koji do nedavno nije imao ni mobitel.

Francois Englert i Peter Higgs

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:42