'RATIONALIA'

KAKAV NAM SUSTAV VLASTI DOISTA TREBA? Slavni astrofizičar predložio novi oblik upravljanja

 Getty

U ovoj politički prilično zanimljivoj godini u kojoj je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju i kad su pred SAD-om predsjednički izbori, više nego ikad aktualna je debata o tome koji bi zapravo bio idealan oblik vlasti i kako postići da nas vode doista oni najbolji.

Više puta proteklih dana moglo se čuti kako je demokracija najbolji sustav kojeg smo dosad uspjeli smisliti, no i to da je daleko od savršenog.

I slavni astrofizičar i promotor znanosti Neil deGrasse Tyson dao je svoje mišljenje o tome kako bi trebala izgledati idealna vlada neke države. Svoja razmišljanja iznio je na Twitteru.

'Zemlja treba virtualnu državu Rationaliju čiji bi Ustav imao samo jednu rečenicu: Sve političke odluke moraju biti zasnovane isključivo na dokazima.'

Tysonov tweet izazvao je podijeljena mišljenja jer neki nisu sigurni kako bi to funkcioniralo, dok su drugi u tome odmah vidjeli neku vrstu fašističkog režima i povratak eugenike, pa čak i neke naznake komunizma. No, najveći dio sumnje zapravo proizlazi iz nedostatka povjerenja u bazičnu racionalnost naše vrste.

Tyson, dakako, to tako ne vidi već samo predlaže vladu čije bi odluke bile temeljene isključivo na znanstvenim dokazima i razumu.

U razgovoru za BigThink pokušao je pojasniti što je mislio i zašto smatra da prožimanje vlasti i vjere nije dobro i ne funkcionira.

'Stanje u kojem gradimo nekakav model upravljanja baziran na vjeri je neodrživ. Religija ili pitanja vjerovanja ili nevjerovanja u neke tvrdnje koje se mogu provjeriti (podsjećamo, postoje čitave planine dokaza vezanih uz klimatske promjene, pa neki ljudi i dalje ne vjeruju), jednostavno nemaju što tražiti u vlasti', kaže Tyson.

'Ono što nam treba su objektivno provjerljive istine oko kojih se svi možemo složiti – na tome treba graditi ekonomski sistem i vlast uopće.'

Njegovoj zamišljenoj državi već su se priključila brojne poznate osobe mahom iz svijeta znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:23