GLADAN REPTIL

KAKO JE PITON UOPĆE MOGAO PROGUTATI ODRASLOG ČOVJEKA? Stručnjaci se slažu da je ovo prvi dokazani slučaj u svijetu, a evo i kako je do toga došlo

Mrežasti piton
 Pichi Chuang / REUTERS

Indonezijska je policija objavila da je piton pojeo odraslog muškarca do čijeg su tijela došli nakon što su rasporili utrobu životinje. 25-godišnjaka je zmija najvjerojatnije napala i progutala na obiteljskoj plantaži palmi na otoku Sulawesi.

Međutim, neobičan je slučaj od početka izazivao sumnju pa su stručnjaci odgovorili na pitanja može li piton tako nešto uopće izvesti.

Kako je to napravio?

Mrežasti pitoni (lat. Python reticulatus) dugački poput ovog, oko sedam metara, mogu biti izrazito snažni. Plijen napadaju tako da oko njega omotaju svoje tijelo i zdrobe ga, a plijen umire od posljedica gušenja ili srčanog zastoja, piše BBC.

No, hranjenje je druga priča.

Pitoni ne žvaču hranu, nego plijen gutaju u cijelosti što im ne predstavlja problem jer im čeljust ima fleksibilne ligamente. Ipak, i tu postoje ograničenja.

‘Ograničenje može predstavljati ljudsko rame jer se ne može preklopiti’, rekla je Mary-Ruth Low, znanstvenica koja je zaposlena u Rezervatu za divlje životinje u Singapuru i stručnjakinja za pitone.

Mrežasti pitoni su najduže zmije na svijetu i u prošlosti su zabilježeni napadi na ljude, no stručnjaci su se također dugo pitali može li piton doista progutati čovjeka.

Ostale velike životinje

‘Pitoni se gotovo isključivo hrane sisavcima. Povremeno pojedu gmazove, uključujući i krokodile. Najčešće se hrane štakorima i drugim malim životinjama, no kad jednom dosegnu punu veličinu, gotovo sigurno se više neće gnjaviti sa štakorima jer im jednostavno ne daju dovoljno kalorija. U osnovi, oni mogu pojesti plijen svoje veličine’, kaže Low.

REFILE - CORRECTING BYLINE A 7-metre (23-foot) python is being cut open to reveal a young Indonesian man in the village of Salobiru, in a remote part of the West Sulawesi province, Indonesia in this still image taken from video on March 26, 2017. Courtesy of Andi Fathir/via REUTERS TV ATTENTION EDITORS - THIS VIDEO WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. THIS IMAGE WAS PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY. UNPROCESSED VERSION OF THE VIDEO WAS PROVIDED SEPARATELY. EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. FOR EDITORIAL USE ONLY.NO RESALES. NO ARCHIVE
Andi Fathir / REUTERS
Seljani rastvaraju pitona da bi pronašli 25-godišnjeg muškarca kojeg je progutao mrežasti piton

Stoga se nerijetko dogodi da se piton namjeri na svinju ili čak kravu.

Ponekad i oni precijene vlastite mogućnosti. Zabilježen je slučaj 2005. godine kad je burmanski piton pokušao progutati aligatora, no raspuknuo se u tomp rocesu i obje su životinje uginule.

Osim toga, pitoni znaju biti izbirljivi. Ako ne nađu prikladan plijen, skloni su čekati dug period vremena i jesti vrlo malo dok ne nađu nešto što im odgovara. No, ljudi im još uvijek nisu na vrhu menija.

Prvi slučaj?

Tragedija u Indoneziji najvjerojatnije je prvi zabilježeni slučaj da je piton pojeo odraslog čovjeka, no ako govorimo u okvirima dokaza. Ovo svakako nije prvi prijavljeni slučaj, no u prethodnima ili nije bilo dovoljno dokaza ili nije bilo svjedoka. Slučaj mrežastog pitona i 25-godišnjeg Indonežanina prvi je slučaj zabilježen mobitelom.

Antropolog Thomas Headland, koji je proveo nekoliko desetljeća s Agtama, filipinskim plemenom lovaca i skupljača, rekao je da je barem četvrtinu muškaraca u plemenu u neko doba života napao mrežasti piton. Premda ih najčešće otjeraju mačetama, odrasli pripadnici plemena vrlo su niski i povremeno bi i oni završili u utrobi zmije.

A reticulated python sits in its cage at a Indonesian recreation park in the small Central Java town of Kendal December 30, 2003. The huge, dark-coloured male snake has a diameter of 85 centimetres (2.8 feet), weighs 447 kg (984 pounds) and is 14.85 metres (48 feet, 7 inches) long, according to keepers at the park. REUTERS/Dwi Oblo  DW/FA - RTR9GHZ
Dwi Oblo DW / REUTERS
Mrežasti piton u parku za divlje životinje u Indoneziji

U današnjem su svijetu napadi vrlo rijetki i najčešće su rezultat zmije koja reagira u samoobrani.

Stručnjak za zmije Nia Kurniawan sa Sveučilišta Brawijaya u Indoneziji, rekao je za BBC da su pitoni osjetljivi na vibracije, buku i umjetnu toplinu (primjerice od svjetla) pa uglavnom izbjegavaju ljudska naselja.

No, svakako pamte lokacije na kojima su uspješno lovili. Kurniawan kaže da je lako moguće da je žrtva imala nesreću da je to polje možda nekad bila lokacija za lov dotičnog pitona te da je vrebao možda neki sasvim drugi plijen.

Video u kojem policija i mještani otvaraju zmiju i pronalaze mrtvog muškarca možete pogledati OVDJE. Upozoravamo vas da je riječ o vrlo uznemirujućem sadržaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:39