PRODULJENJE VIJEKA SATELITA

MARS EXPRESS Mladi hrvatski matematičar Jurica Levatić u pobjedničkoj ekipi na natječaju Europske svemirske agencije!

 Luka Tambača

Skupina znanstvenika Instituta “Jožef Stefan” (IJS) u Ljubljani, među kojima i mladi hrvatski matematičar Jurica Levatić, nedavno je pobijedila na natjecanju Europske svemirske agencije (ESA) čiji je cilj bio produljiti “vijek trajanja” letjelice Mars Express u orbiti Crvenog planeta.

Ekipa s IJS-a, u kojoj su uz Juricu Levatića bili još Aljaž Osojnik, Matej Petković, Bernard Ženko, Nikola Simidjievski, Martin Breskvar i Dragi Kocev, pobijedila je u konkurenciji više od 40 timova iz cijelog svijeta.

Budući zadaci

- Pobijedili smo na ESA-inu natjecanju čiji je cilj bio napraviti što točniji model potrošnje struje termalnog sustava satelita Mars Express koji već 12 godina kruži oko Marsa. Pobjeda je lijep uspjeh, ali posebno nas veseli što bi naš model mogao pomoći da se tom satelitu produlji životni vijek za još koju godinu. Potkraj listopada pozvani smo u ESA-in centar u Darmstadt, gdje ćemo s njima razmotriti mogućnost da se naš model iskoristi za planiranje budućih zadataka Mars Expressa - pojasnio nam je Jurica Levatić te istaknuo da je pobjeda na ESA-inu natjecanju odlična prilika za promociju onog što on i njegovi kolege rade na IJS-u.

- Primjerice, kad netko kaže - dizajnirao sam jako pametan algoritam, široj publici to nije baš zanimljivo. No, kada kažemo - pobijedili smo na ESA-inu natjecanju pomoću tog algoritma, odjednom naš znanstveni rad dobiva puno više pažnje. Iako, u znanstvenom smislu, ovo prvo je značajnije dostignuće - dodao je Levatić, koji na Odjelu za tehnologije znanja IJS-a završava svoj doktorat.

Izvori financiranja

Jurica Levatić rodom je iz Varaždina, a na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu je diplomirao matematiku i računarstvo. - Tamo sam imao priliku slušati prof. Tomislava Šmuca na kolegijima strojno učenje i umjetna inteligencija. Ta me tematika fascinirala pa sam odlučio izraditi diplomski rad na tu temu pod mentorstvom prof. Šmuca, koji je inače predstojnik Zavoda za elektroniku na Institutu “Ruđer Bošković”. Nakon diplome ostao sam ondje raditi na jednom projektu - prisjetio se Levatić. - Kako je oduvijek postojala dobra suradnja između Instituta “Ruđer Bošković” i “Jožef Stefan”, doznao sam da na IJS-u traže znanstvenog novaka. Prijavio sam se, a iskustvo u radu u znanosti koje sam stekao s ruđerovcima mnogo je pridonijelo tome da su me prihvatili - dodao je Jurica Levatić. Ističe da nakon doktorata namjerava ostati u znanstvenim vodama.

- Običaj je da se nakon doktorata ode u drugu državu na usavršavanje, no nakon toga bih se volio vratiti na Institut “Jožef Stefan”. No, kako su u znanosti izvori financiranja dosta kratkoročni, teško je predvidjeti gdje ćete biti za pet ili 10 godina - zaključio je Jurica Levatić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:29