VELIK USPJEH DOMAĆE ZVJEZDARNICE

MLADI ASTRONOMI IZ VIŠNJANA OTKRILI NOVIH 10 ASTEROIDA 'Otkrili smo nova tijela u Sunčevu sustavu, pet ih je pronašla skupina učenika!'

 Goran Sebelić / HANZA MEDIA

Skupina učenika i njihovih mentora u sklopu Višnjanske škole astronomije otkrila je deset novih asteroida. Ta svemirska tijela otkrivena su tijekom kolovoza s nove promatračnice Tićan, a ovih dana stigla je i potvrda otkrića iz Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije.

- Ovo su naša prva otkrića s promatračnice Tićan, gdje smo prije dvije godine započeli s promatranjima. Otkrili smo deset novih tijela u Sunčevu sustavu, od kojih je pet pronašla skupina učenika koji su s mentorom Enricom Pettarinom iz Italije radili na projektu praćenja opasnih asteroida - rekao nam je Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan.

- Do otkrića smo došli prateći teleskope ATLAS i Pan-STARRS na Havajima. Oni su bili kao psi tragači koji su nam ukazali da u nekom grmu možda leži zec. Mi smo onda bili lovci koji su uhvatili plijen - dodao je Korlević. Osim Korlevića i Enrica Pettarina, u otkriću su sudjelovali i Božidar Obradović, Luka Rakijar, Sonja Škvorc, Vid Opačić, Danko Marušić, Gregor Kervina i Fran Hrženjak. Većina novih asteroida pripada u “Glavni pojas”, odnosno područje između Marsove i Jupiterove putanje, te su u stabilnim stazama oko Sunca.

- Cilj nam je izmjeriti njihov položaj još jednom tijekom ove godine, kako bi im se bolje odredila putanja i kako bi ih se moglo pronaći i iduće godine. Valja naglasiti da nijedno od otkrivenih svemirskih tijela nije opasno - naglasio je Korlević, koji je od 1992. godine organizira Višnjansku školu astronomije, najstariji edukacijski program pri Zvjezdarnici Višnjan.

Ta je zvjezdarnica postala poznata diljem svijeta po velikom broju otkrića malih nebeskih tijela. Iz Višnjana je otkriveno 1400 asteroida. S višnjanske su zvjezdarnice otkrivena i dva kometa, jedan nazvan po Korleviću, a drugi po Korleviću i Mariju Juriću, danas profesoru na Sveučilištu Washington u Seattleu.

No, staru je višnjansku zvjezdarnicu zamijenila nova na brdu Tićanu, tri kilometra od Višnjana. Tamo je 1999. godine postavljen teleskop od 25 tona, poklon legendarne talijanske astronomkinje, pokojne Margherite Hack.

- Na novoj se zvjezdarnici Tićan rade modifikacije na teleskopu i nabavlja oprema kako bi se u idućih pet godina mogla pružati kvalitetna podrška svjetskoj zajednici u praćenju potencijalno opasnih tijela - naglasio je Korado Korlević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:27