ISTRAŽIVANJE O MORALNOM KOMPASU MUŠKARACA I ŽENA

Moral DNK test: Žene moralnije od muškaraca, ali tek poslije tridesete

 Andrej Švoger/CROPIX

ZAGREB - Žene starije od 30 moralnije su od muškaraca, tvrdi britanski filozof i etičar prof. Roger Steare na osnovi istraživanja 60.000 ispitanika u 200 zemalja.

Steare, koji kao savjetnik radi za mnoge poznate kompanije, uključujući British Petroleum (BP) i HSBC Holdings plc, dugo je zaokupljen time kako na radnom mjestu povezati profitabilnost s etičnošću. Godine 2008. razvio je “Moral DNK test” kao mjeru moralnosti nekog pojedinca te promjena koje nastupaju u vrijednosnom sustavu kada ta osoba dolazi na radno mjesto. Taj test, koji se može ispuniti na internetu (www.moraldna.org), u posljednje četiri godine ispunilo je 60.000 osoba iz cijeloga svijeta, od izvršnih direktora u kompanijama do fizičkih radnika i domaćica.

Stalo im je do mišljenja

Ispitanici su odgovarali na pitanja o svom privatnom i profesionalnom životu: od toga gdje i kako žive pa do posla koji rade. Iz njihovih se odgovora mogla iščitati etika poslušnosti, brižnosti i razboritosti, a to, kako tvrdi Steare, čini osnovu u donošenju odluka, a stoga i moralnosti. Sudionike ankete pitalo se, primjerice, žele li da ih kolege i članovi obitelji smatraju poštenima i kompetentnima.

Usto, morali su vrednovati tvrdnje o sebi, kao što su: “Uvijek sam počašćen povjerenjem koje mi ljudi iskazuju” ili “Dobar sam u samokontroli”.

Individualniji pristup

Analiza odgovora svih 60.000 ispitanika pokazala je da se moralni kompas i muškaraca i žena mijenja s godinama: što su stariji, i jedni i drugi su manje spremni slušati, a više koristiti razboritost, što se povezuje s iskustvom koje stječu s vremenom.

Prof. Steare tvrdi da i žene i muškarci u ranim šezdesetima dostižu “vrhunac moralne snage”. No, istraživanje je ukazalo na to da su žene u prosjeku moralnije nego muškarci, posebice nakon 30. godine života.

- Žene donose odluke na osnovi toga kako će to utjecati na druge, a muškarci imaju individualniji pristup koji se više zasniva na njihovu vlastitom interesu - rekao je Steare za Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:58