OD AZIJE DO EUROPE I AMERIKE

NAJFASCINANTNIJA VIDEO ANIMACIJA KOJU STE IKAD VIDJELI Evo gdje su i kako su potresi u zadnjih 15 godina tresli zemlju

 NOAA

Zadivljujuća animacija koju je objavila američka Nacionalna uprave za atmosferu i oceane (NOAA) prikazuje svaki zabilježeno podrhtavanje tla koje se dogodilo između 1. siječnja 2001. i 31. prosinca 2015.

U video-animaciji koja traje pune tri minute izgleda kao da se Zemlja doslovno raspada. Tu su naravno prikazani i devastirajući potresi, poput onog koji je u ožujku 2011. zatresao obale japanske regije Tohoku i pritom ubio više od 18.000 ljudi i prouzročio tsunami, kao i potres s epicentrom u podmorju ispred indonezijskog otoka Sumatre koji je odnio više od 220.000 života i uzrokovao tsunami koji je opustošio obale desetka zemalja u jugoistočnoj Aziji.

U posljednjih 15 godina, registrirano je 20 potresa magnitude 8 po Richteru. Dva prethodno spomenuta potresa bila su najjača u tom periodu - iznosila su više od 9.1 po Richteru.

Otkako postoje mjerenja, samo sedam potresa zabilježeno je s magnitudom većom od 9.

Najsnažniji zabilježen dogodio se u Čileu u svibnju 1960. Spomenuti potres u Japanu nalazi se na četvrtom mjestu po jačini, a onaj u Indoneziji je na trećem mjestu.

Gotovo svi dogodili su se uzduž tektonskih granica, no postoje i izuzeci. Tako imamo još i vulkanske potrese koji prate erupcije vulkana te urušne potrese koji nastaju urušavanjem materijala koji nadsvođuje podzemne šupljine ili odronom kamenja i klizanjem terena.

Također, i gravitacijske sile mjeseca također uzrokuju dobar broj potresa svake godine.

Dakle, naš planet je poprilično živ, a u ova prekrasna animacija odličan je podsjetnik na to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:17