OTKRIĆE MILENIJA?

Napokon otkrivena Božja čestica? S nestrpljenjem se čeka CERN-ova konferencija za novinare u srijedu!

Božja čestica zapravo je ono što subatomskim česticama daje masu i stoga ju fizičari smatraju ključem za razumijevanje svemira. Na tiskovnu konferenciju su pozvani vodeći fizičari, uključujući profesora Higgsa, zbog čega se očekuje da će CERN potvrditi epohalno otkriće

ŽENEVA - Nakon potrage duge 48 godina, čini se da su znanstvenici Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN-a) potvrdili postojanje Higgsovog bozona, tzv. Božje čestice . Za ovu srijedu sazvali su tiskovnu konferenciju u Švicarskoj na koju su pozvali pet vodećih fizičara, uključujući profesora Petera Higgsa po kojem je čestica nazvana, zbog čega znanstvena zajednica očekuje da će CERN objaviti otkriće Božje čestice.

S nestrpljenjem se iščekuje hoće li istraživači koji su provodili eksperimente u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) objaviti da je postojanje Higgsovog bozona potvrđeno s 99.99-postotnom sigurnošću, tj. sa sigurnošću od četiri sigme.

Na otkriću Božje čestice paralelno rade dva CERN-ova istraživačka tima, koji svoje pokuse provode u tajnosti jedan od drugog i sada se misli da su oba neovisno došla do istog rezultata. CERN želi da oba tima potvrde postojanje Higgsovog bozona sa sigurnošću od pet sigmi, odnosno 99.99995 posto, što govori o značaju rezultata pokusa s ovom neuhvatljivom česticom.

Božja čestica zapravo je ono što subatomskim česticama daje masu i stoga ju fizičari smatraju ključem za razumijevanje svemira. Bez mase, subatomske čestice ne bi se mogle spojiti u atome koji tvore sve u svemiru, već bi samo letjele naokolo pri brzini svjetlosti.

Stoga su u LHC-u stvoreni uvjeti za koje se smatra da su postojali djelić sekunde nakon Velikog praska. Sudarač se nalazi u tunelu ispod granice između Švicarske i Francuske, a funkcionira tako što sudara zrake protona, subatomskih čestica, pri brzini koja gotovo dostiže brzinu svjetlosti.

Prema teoriji, u svakom trilijunu sudara trebalo bi nastati svega nekoliko Higgsovih bozona prije nego što se gotovo odmah raspadnu. Njihovo raspadanje ostavilo bi trag koji bi se očitao kao veliki skok na grafovima koji prate kretanja čestica.

No, iako je u LHC-u stvoreno 1.600 trilijuna sudara, manje od 300 puta pojavilo se nešto za što se vjeruje da bi mogao biti Higgsov bozon .

Ako se na tiskovnoj konferenciji uistinu objave rezultati kakve očekuju fizičari, bit će to jedno od najvažnijih otkrića današnjice. CERN je u travnju već postigao izvanredan uspjeh premašivši svjetski rekord u energiji proizvedenoj sudarom čestica s 8 Tev (teraelektronvolti) u LHC-u, sudarom dviju protonskih zraka od 4 TeV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 00:26