KONFERENCIJA U 20 SATI

NASA DANAS OBJAVLJUJE 'IZNENAĐUJUĆE' OTKRIĆE Otkrit će nove detalje s mjeseca Europa, najboljeg kandidata za život izvan Zemlje!

 Galileo misija / NASA

Američka svemirska agencija NASA još je prošli tjedan najavila telekonferenciju tijekom koje će predstaviti nova otkrića vezana uz Jupiterov mjesec Europu. Konferencija će početi danas u 20 sati po hrvatskom vremenu, a "iznenađujuća otkrića" omogućile su fotografije koje je snimio svemirski teleskop Hubble, piše Wired.

- Astronomi će predstaviti saznanja koja su rezultat jedinstvene kampanje promatranja Europe, a koja se tiču iznenađujuće aktivnosti na ovom mjesecu, potencijalno vezane uz postojanje velikog oceana ispod površine Europe - rekli su iz NASA-e i nedugo potom objasnili da otkriće "NEMA veze s izvanzemaljcima".

No, to ne znači da nova saznanja s Europe nisu novi korak prema njihovom otkriću. Naime, Europa je šesti mjesec po veličini od njih čak 67 koliko kruži oko Jupitera, a zbog iznimno glatke, uglavnom ledene površine mjeseca, astronomi i drugi znanstvenici godinama špekuliraju da se ispod površine nalazi slani ocean.

NASA
Dvije fotografije Europe s misije Galileo, na udaljenosti od 677 000 kilometara (na desnoj su boje umjetno naglašene kako bi se istaknula razlika pukotina i ledenih površina mjeseca)

Imajući na umu da je atmosfera Europe bogata kisikom, uz potencijalni ocean ovo 4,5 milijardi godina staro svemirsko tijelo već godinama slovi kao najbolji kandidat za izvanzemaljski život u Sunčevom sustavu, što su više puta naglasili i stručnjaci iz NASA-e.

Što bi se onda moglo otkriti na današnjoj konferenciji? Najuzbudljivija varijanta bila bi službena potvrda da se ispod Europe zaista nalazi tekući ocean (zahvaljujući Jupiterovoj gravitaciji koja izaziva trenje unutar mjeseca), što je u skladu sa snimkama Hubblea iz 2013. godine, a koje pokazuju ispuštanje vodene pare blizu površine mjeseca. Pretpostavlja se da para izlazi kroz velike pukotine ili je naprosto rezultat zagrijavanja leda bliže površini.

U svakom slučaju, NASA je već prošle godine najavila novu misiju prema Jupiteru pod nazivom "Juice". Očekuje se da letjelica bude lansirana 2022. godine, a kad stigne do Jupitera iz njegove će orbite tri godine promatrati i prikupljati podatke s njegova tri mjeseca - Ganimeda, Kalisto i Europe. Pred kraj misije će se prebaciti u orbitu oko Ganimeda, za koji se također pretpostavlja da ima tekući ocean ispod površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:19