VELIKO OTKRIĆE

NOVA REVOLUCIONARNA KRVNA PRETRAGA Osim što mjeri broj mutacija u tumoru, moći će predvidjeti i najbolju vrstu imunoterapije za svakog pacijenta

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Nova krvna pretraga farmaceutske tvrtke Roche i zaklade Medicine precizno mjeri broj mutacija u tumoru, čime bi se moglo predvidjeti koji pacijenti najbolje reagiraju na određene vrste imunoterapije.

Prvi podaci Rocheova testa kojim se određuje mutacijsko opterećenje tumora (TMB) objavljeni su u petak na kongresu Europskog društva medicinske onkologije (ESMO) u Madridu.

Postojeće imunoterapije daju određenu nadu pacijentima oboljelima od smrtonosnih tumora, ali djeluju samo kod nekih od njih.

Osim toga, uzimajući u obzir visoku cijenu i moguće štetne nuspojave, liječnici bi željeli imati pouzdaniji način kojim bi odredili pacijente s očekivanim najboljim učinkom takve vrste lječenja.

Istraživanje je pokazalo da tumori s više mutacija bolje reagiraju na imunoterapiju, kažu u Rocheu te dodaju kako se nadaju da će njihov test poboljšati mjerenje TMB-a, posebno kada invazivne biopsije nisu izvedive. Takav krvni test u ovome trenutku ne postoji na tržištu.

- Biomarkeri nam neće samo pomoći u boljem razumijevanju imunobiologije, nego će nam pomoći da terapije prilagodimo ljudima koji bi od njih trebali imati najviše koristi - rekla je Sandra Horning, medicinska direktorica švicarske farmaceutske kompanije.

Roche trenutačno razvija 20 imunoterapijskih lijekova za devet vrsta tumora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:48