PRIZNANJE ZNANSTVENICIMA

Otkriće hrvatskog tima dobilo naslovnu stranicu svjetski uglednog časopisa

dr. Iva Tolić
 CROPIX

Ugledni znanstveni časopis Developmental Cell, jedan od najprestižnijih na području stanične biologije, na naslovnici svog posljednjeg izdanja objavio je rezultate najnovijeg istraživanja grupe prof. dr. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) koji mijenjaju dosadašnje shvaćanje procesa razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama.

“Rezultati ovog istraživanja ujedno predstavljaju jedne od ključnih rezultata cjelokupnog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijednog više od 2 milijuna eura u sklopu kojeg se grupa prof. Tolić bavi istraživanjima diobe stanica”, navodi se u priopćenju poslanom s IRB-a.

Prvi autori objavljenog rada mladi su hrvatski znanstvenici Kruno Vukušić i Renata Buđa, doktorandi s Instituta Ruđer Bošković, a u istraživanju je sudjelovala i Agneza Bosilj, doktorandica s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, te diplomantica Ana Milas. Eksperimentalni dio rada vodila je prof. dr. Iva Tolić s IRB-a, a teorijski dio prof. dr. sc. Nenad Pavin s PMF-a.

Samo istraživanje bilo je interdisciplinarno te je, uz molekularnu biologiju, genetiku, naprednu mikroskopiju i korištenje laserskih škara, uključivalo i teorijsko modeliranje razdvajanja kromosoma.

“Sama naslovnica časopisa Developmental Cell u kojem je objavljen rad hrvatskih znanstvenika predstavlja stilizirani kolaž napravljen od stvarnih mikroskopskih slika nastalih tijekom istraživanja inspiriran hrvatskom čipkom, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a ujedno predstavlja analogiju funkcioniranja diobenog vretena unutar stanice”, ističe se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:41