OBEĆAVAJUĆE OTKRIĆE

OTKRILI SMO PORUKE KOJE NAM ŠALJU VANZEMALJCI? Znanstvenici otkrili neobične pravilne signale sa 234 zvijezde, sve su nalik našem Suncu!

 Getty Images / iStockphoto

Dvojica astronoma s kanadskog Sveučilišta Laval vjeruju da su otkrili signale koji dolaze od izvanzemaljaca. Nakon analize više od 2,5 milijuna zvijezda, pronašli su 234 zvijezde čije je ponašanje 'iznimno sumnjivo'.

Radi se o prvom ozbiljnom istraživanju čiji je zaključak mogućnost postojanja inteligentnog života izvan zemlje. Vijest je privukla pozornost brojnih stručnjaka, no većina upozorava kako treba pričekati s konačnim zaključkom dok se rezultati ne potvrde iz više izvora.

Ermanno Borra i Eric Trottier tražili su signale koji se ponavljaju u pravilnim razmacima, i pronašli ih na 234 zvijezde. Nakon što su istražili sve druge moguće uzroke, zaključili su kako su ili nemogući ili manje vjerojatni od umjetnog izvora.

Borra i Trottier pozvali su se na jedno prethodno istraživanje, koje je definiralo kako bi izgledali signali koje bi slali vanzemaljci.

- Signali koje smo otkrili imaju identičan oblik signalima kakva su prethodna istraživanja predvidjela, tvrde u svojem istraživanju.

Ono što je posebno zanimljivo je što su sve 234 'neobične' zvijezde po svojem tipu vrlo nalik Suncu, iako su analizirali milijune zvijezda svih veličina i spektralnih tipova, što smatraju da je dodatni argument u prilog teze da su signali umjetnog porijekla. Pravilne varijacije u signalu bi se očekivale od najvećih, najsjajnijih zvijezda nego od malih zvijezda poput Sunca.

Ipak, autori istraživanja priznaju da postoji i mogućnost da se radi o 'neobičnom kemijskom sastavu jako malog broja zvijezda u području galaktičkog haloa.

Podatke su proučili i stručnjaci iz inicijative Breakthrough Listen, tvrtci iza koje stoje Stephen Hawking i Mark Zuckerberg, koja traga za vanzemaljskim oblicima života. Njihov zaključak je da je signal obećavajuć, no da je ipak potrebno još istraživanja prije nego što se požuri s zaključcima.

- Objekti s neobičnim spektrom koje su pronašli Borra i Trottier, kojih je 1 na 10.000, definitivno zaslužuju biti dodatno proučavani, stoji u priopćenju iz Breakthrough Listena.

- No, iznimne tvrdnje zahtjevaju i iznimne dokaze, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:44