SENZACIONALAN POTHVAT

Ovisnosti o nikotinu dolazi kraj: Znanstvenici rade na genskom cjepivu protiv pušenja!

Osijek, 050509.Ilustracija za Zakon o pusenju u ugostiteljskim objektima koji sutra stupa na snagu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX
Cjepivo za 85 posto smanjuje ugodu i želju za cigaretom kod pušača

Cjepivo protiv pušenja na kojem se radi na Weill Cornell Medical Collegeu moglo bi u budućnosti u potpunosti iskorijeniti tu štetnu naviku. Radi se o injekciji gena koji čine antitijela protiv nikotina. Po istraživanjima na miševima ne samo da za 85 posto smanjuje ugodu i želju za cigaretom kod pušača već može djelovati tako da mladi uopće ne postanu ovisnici o cigaretama.

Znanstvenici kažu kako bi samo jedno cijepljenje moglo osigurati cjeloživotnu zaštitu od nikotina a moglo bi se korisiti i kao cjepivo za prevenciju pušenja kod djece. “Gensko cjepivo “ dosad je testirano samo na miševima ali već za manje od dvije godine testiranja će početi i na ljudima. Cjepivo sadrži gene programirane tako da antitijela neutraliziraju nikotin prije nego li dođe do centra ugode u mozgu što je i temelj ovisnosti. Teorija je znanstvenika da ako pušači ne osjećaju ugodu od cigareta onda će lakše prestati pušiti. Cjepivo se razvija na temelju toga da jetra kontinuirano stvara antitijela osiguravajući da su ona stalno prisutna u krvi i tako se bore protiv nikotina.

Kad su cijepljeni miševi dobili nikotinska antitijela smanjio se njegov put do mozga za oko 85 posto bez utjecaja na njihovo ponašanje, razinu krvnog tlaka ili srčanog ritma, kaže se u časopisu Science Translational Medicine gdje je objavljeno istraživanje.

Mnogi pušači koji su prestali puštiti ponovo se vraćaju staroj navici a cjepivo im pruža šansu više za oslobađanje od ovisnosti, kazao je dr. Ronald Crystal. Ako se dokaže da je cjepivo sigurno i učinkovito moglo bi se uključiti u kalendare obavezno cijepljenja školske djece čime bi se gotovo iskorijenilo pušenje, dodao je Crystal.

Na istraživanje cjepiva osvrnuo se i genetičar sa Sveučilišta u Kentu Darren Griffin rekavši da ono ima veliki potencijal ali da valja imati na umu da ono što je učinkovito na miševima ne mora dati istovjetne rezultate i kod čovjeka.

U Hrvatskoj puši svaka treća osoba a rak pluća i bronha na samom je vrhu ljestvice smrtnosti. Nažalost, društvene akcije za smanjenje pušenja ne daju rezultata a sami pušači i kad pokušaju prestati pušiti njih čak 80 posto u roku šest mjeseci ponovo počinje pušiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:47