KONTROVERZNO USKRSNUĆE

POVRATAK DAVNO IZUMRLE VRSTE Znanstvenici s Harvarda potpuno sigurni: Uskoro ćemo o živjeti veliko dlakavo stvorenje koje je nestalo prije 4000 godina

Ilustracija, mamut
 Flying Puffin / Wikimedia Creative Commons
Američki znanstvenik George Church tvrdi da će do 2019. uspjeti oživjeti vunenog mamuta. I da će nam on pomoći u borbi protiv globalnog zatopljenja

Davno izumrli vuneni mamut mogao bi uskrsnuti, i to relativno brzo. Upravo to je optimistična poruka tima znanstvenika sa Sveučilišta Harvard, koji se ne žele pomiriti s činjenicom da je to veliko, dlakavo stvorenje izumrlo prije oko 4000 godina, zbog kombinacije klimatskih promjena i lova.

Naime, profesor George Church ovih je dana detaljno opisao što je njegov nadobudni tim napravio tijekom protekle dvije godine i najavio ambiciozan projekt: stvaranje embrija “mamuslona” pomoću genetskog inženjeringa u idućih 730 dana.

Lijepljenje gena

Church tvrdi kako vjeruju da su uspjeli identificirati dijelove genetskog koda mamuta koji nisu identični onom njegova najbližeg živućeg rođaka, azijskog slona te su te dijelove DNK uspjeli “zalijepiti” u DNK slona. Trenutačno su u “fazi stanice” i tvrde da ona najnormalnije funkcionira te su optimistični da bi ubrzo mogli stvoriti i embrij životinje koja bi dijelom bila slon, a djelom mamut, odnosno životinje koja bi imala neke od prepoznatljivim karakteristika izumrlih divova - male uši, potkožno salo te dlaku. Da sve bude još izazovnije, spomenuti embrij planiraju uzgojiti u umjetnoj maternici u laboratoriju.

Već imaju zadatak

Korištenje surogat slonice nije opcija jer je azijski slon na popisu ugroženih vrsta. Trenutno po tom pitanju eksperimentiraju s embrijima miševa.

- Naš je cilj stvoriti hibridni membrij slona i mamuta. To bi zapravo bio više slon s nizom mamutskih karakteristika. Nismo još tamo, no moglo bi se dogoditi u nekoliko idućih godina - tvrdi Church.

Ako uspiju bila bi to prava revolucija. Uskrsnuli bi mamuta, pomogli u očuvanju azijskog slona, ali i usporavanju globalnog zatopljenja.

Naime, uvođenjem mamuta u okoliš usporilo bi se topljenje permafrosta i zaustavilo ispuštanje velikih količina metana u atmosferu, nešto što se događa kada se permafrost topi te bakterije proždiru organski materijal u njemu. Znanstvenici su već ranije otkrili da temperatura snijegom prekrivenog tla po kojem hodaju životinje onemogućava značajno podizanje temperature istog. Churchovi mamuti bi, dakle, pomogli u sprečavanju topljenja permafrosta.

- Oni se probijaju kroz snijeg i dopuštaju dovod hladnog zraka. U ljeto pak ruše stabla i pomažu rast trave - tvrdi.

S kim će rasti?

Znanstvena zajednica je podijeljena. Dio je optimističan, dio skeptičan i propitkuje etičke aspekte projekta.

- Predloženo uskrsnuće mamuta postavlja ozbiljna etička pitanja. Mamut nije bio samo skup gena. Bio je socijalna životinja, kao i moderni azijski slon. Što će se dogoditi kada se rodi embrij mamuta i slona? Hoće li ga slonovi prihvatiti? - pita se Matthew Cobb, profesor zoologije sa Sveučilišta u Manchesteru, kao jedan od onih koji strahuju da bi konačni produkt mogao biti “zbunjeni dlakavi slon”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 04:20