MODRE DUBINE U SVEMIRU

Pronađen komet s oceanom u sebi: Hoćemo li konačno riješiti misterij vode?

 NASA

Svemir, ili barem Sunčev sustav, mogao bi biti pun oceana, pokazuje analiza kometa Hartley 2 koju je obavio Svemirski observatorij Herschel . Kako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Michigan, u kometu je zabilježena voda istog sastava kao i ona koja postoji u zemaljskim oceanima, javlja Nature .

Voda na Zemlji je uvijek bila predmetom misterije, jer trenutni podaci pokazuju kako su oceani nastali osam milijuna godina nakon što se formirala Zemlja. Riječ je o geološki kratkom razdoblju, ali ta činjenica ipak upućuje na to da su oceani nastali u specifičnom procesu koji nije nužno vezan uz sam nastanak našeg planeta.

Glavni sumnjivci za donošenje vode do Zemlje su uvijek bili asteroidi, a kasnije kometi. Ipak, sve do ovog otkrića nismo pronašli niti jedan komet na kojem se nalazila oceanska voda - izotop hidrogena s neutronom u sebi.

Znanstvenici sada vjeruju kako oceanske vode ima još i više u prostranstvima Kupierovog pojasa, daleko na rubovima Sunčevog sustava te kako je upravo odatle stigla sva voda o kojoj ovisi život na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:07