VELIK NAPREDAK

RAZVIJEN TEST KRVI KOJI BI MOGAO POMOĆI PRI LIJEČENJU RAKA PROSTATE Testom bi se birao tretman, pratila učinkovitost liječenja i nadzirala bolest

Rak prostate, ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Znanstvenici su razvili test krvi koji bi mogao pomoći pri liječenju muškaraca s uznapredovalim rakom prostate, piše BBC.

Testom se naime detektira DNK raka u krvi, što znači da liječnici mogu doznati imaju li lijekovi ikakav učinak na zdravlje pacijenta.

Dobrotvorna udruga Cancer Research UK kaže da bi test mogao pomoći pacijentima, ali da je potrebno provesti veće studije kako bi se utvrdilo mogu li se liječnici bez većih rezervi pouzdati u test.

Istraživači su u sklopu druge faze kliničkih probi lijeka Olaparid prikupili uzorke krvi 49 muškaraca s uznapredovalim rakom prostate.

Smatra se da će se rak u budućnosti liječiti uz pomoć preciznih lijekova, ali i da lijek neće na isti način funkcionirati kod svakog pacijenta upravo zbog specijaliziranog pristupa svakoj osobi.

Istraživači Instituta za istraživanje raka i trust fondacije Royal Marsden NHS tvrde da će se uz pomoć testa pacijenti liječiti bolje i s manje nuspojava.

Znanstvenici su testom identificirali muškarce koji u periodu od četiri do osam mjeseci nisu reagirali na liječenje. Uz to, testom se nastojalo utvrditi je li rak evoluirao i postao otporan na lijekove.

'Na temelju ovih otkrića, bili smo u stanju razviti snažan, 3-u-1 test, koji bi se u budućnosti mogao koristiti za odabir tretmana, provjeru učinkovitosti i dugoročno nadziranje raka', rekao je profesor Johann de Bono, onkolog koji radi kao konzultant u Institutu za istraživanje raka i trustu fondacije Royal Marsden NHS.

'Ovaj bi se test mogao adaptirati te bi se potencijalno mogao koristiti i za liječenje pacijenata s drugim vrstama raka.'

'Uz pomoć ovog bismo lijeka moglo znatno smanjiti stopu smrtnosti od raka prostate jer bismo mogli pacijentima pravovremeno dati adekvatne lijekove', rekla je doktorica Aine McCarthy, viša znanstvenica u dobrotvornoj udruzi Cancer Research UK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:51