USPJEŠNI ZNANTVENICI

REKORDNA POTPORA 'Naši projekti dobili su tri milijuna eura'

Borja Martinović i Josip Glaurdić

Riječanka dr. Borja Martinović i Splićanin dr. Josip Glaurdić prvi su hrvatski istraživači u području društvenih znanosti koji su dobili prestižne projekte Europskog istraživačkog vijeća (ERC).

Oboje znanstvenika dobilo je po 1,5 milijuna eura vrijedne petogodišnje projekte namijenjene znanstvenicima na početku karijere kako bi utemeljili vlastite znanstvene grupe.

- Presretna sam što sam dobila ERC-ov projekt jer mi omogućuje da se u predstojećih pet godina posvetim istraživačkom radu na temu teritorijalnosti, to jest osjećaja da određeni prostor, bila to gradska četvrt, regija ili država, pripada vlastitoj etničkoj grupi i da ta grupa ima pravo kontrolirati taj prostor. Taj koncept zovem ‘kolektivno psihološko vlasništvo’, a cilj projekta je istražiti kako utječe na odnose među etničkim grupama i stavove prema imigrantima - rekla nam je Borja Martinović (34), trenutno docentica, a od iduće godine izvanredna profesorica na Sveučilištu Utrecht.

Inozemne diplome

Po struci društvena psihologinja i sociologinja, Borja Martinović osnovnu je školu i gimnaziju završila u Rijeci, a diplomirala je i doktorirala na Sveučilištu Utrecht u Nizozemskoj.

U dva se navrata znanstveno usavršavala u Australiji, na sveučilištima Deakin u Melbourneu te Queensland u Brisbaneu.

Istraživanja u sklopu ERC-ova projekta, koji joj omogućuje i zapošljavanje troje postdoktoranada, dr. Martinović će provesti u devet zemalja.

- To su Nizozemska, Engleska i Francuska, koje su u posljednjih 50-ak godina postale posebno atraktivne za migrante i gdje ekstremna desnica sve više dobiva na snazi. Zatim tri tradicionalne imigracijske destinacije - SAD, Australija i Novi Zeland - te, na kraju, Kosovo, Izrael i Cipar, tri zemlje gdje se dvije etničke grupe ne mogu dogovoriti o tome tko je prvi došao i kome teritorij više pripada - pojasnila je dr. Martinović. Poput Borje Martinović, i Josip Glaurdić studirao je u inozemstvu.

- Nakon posljednje godine srednje škole, koju sam proveo u sklopu učeničke razmjene na jednoj farmi na obali Mississippija, ostao sam u Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomirao sam političke znanosti i međunarodnu poslovnu ekonomiju u Illinoisu. Potom sam doktorirao političke znanosti na Sveučilištu Yale - rekao je dr. Josip Glaurdić (37). Nakon doktorata dobio je istraživačku poziciju na Sveučilištu u Cambridgeu.

- No, mala je vjerojatnost da ću se u Engleskoj i zadržati. Naime, nesigurnost koju je donio Brexit predstavlja preveliku prepreku za moju obitelj. Stoga sam upravo u procesu izbora između nekoliko ponuda za profesure na sveučilištima u ostatku Europske Unije - rekao je dr. Glaurdić.

Analitičar i publicist

On je hrvatskoj javnosti poznat kao vrstan politički analitičar koji je posljednjih godina objavljivao i publicističke tekstove u Forbesu i Globusu.

- ERC-ov projekt za koji sam dobio sredstva bavi se političkim natjecanjem u poratnom vremenu. Tijekom sljedećih pet godina nastojat ću odgovoriti na pitanje kako ratna iskustva utječu na politički kalkulus i glasača i političkih stranaka. Primarna regija na koju ćemo se fokusirati bit će ova naša, ali imat ćemo i snažnu komparativnu komponentu - rekao je za Jutarnj list dr. Glaurdić.

Od 62.000 odobrili tek 6500 projekata

Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i znanstvenicima se dodjeljuju isključivo na principu izvrsnosti njihova rada. Od 2007. godine na natječaje ERC-a bilo je prijavljeno 62.000 projekata, a odobreno ih je samo 6500. Prije Borje Martinović i Josipa Glaurdića, ERC-ove projekte dobilo je desetak hrvatskih znanstvenika u domovini i inozemstvu, iz prirodnih i biomedicinskih znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:39