NOVI PRISTUP EPIDEMIJI

REVOLUCIJA NA POMOLU Vojska modificiranih komaraca kreće u rat protiv Zika virusa

 Paulo Whitaker / REUTERS

Već početkom sljedeće godine znanstvenici planiraju pustiti pravu vojsku milijuna modificiranih komaraca u Brazilu i Kolumbiji kako bi suzbili opake epidemije poput one koju uzrokuje virus Zika. Ovaj neobičan projekt financiran je s 18 milijuna dolara, pri čemu su novac dale i međunarodne skupine donatora, među kojima je i Bill Gates putem svoje fondacije.

Vojska modificiranih komaraca inficirana je bakterijom Wolbachijom koja smanjuje mogućnost širenja virusa na ljude, javlja BBC. Ta bakterija pojavljuje se inače u prirodi i inficira 60 posto insekata diljem svijeta, ali ne šteti ljudima. No, bakterija obično ne inficira vrstu komaraca (Aedes aegypti) koji su najvećim dijelom odgovorni za širenje Zike, denga groznice i cikungunyje.

Zahvaljujući naporima znanstvenika koji su radili na programu eliminacije denge, pronađen je način unošenja bakterije i u tu vrstu komaraca. Wolbachia se potom natječe s virusima denge i Zike oko resursa potrebnih za replikaciju, te ih u tome pobjeđuje, što otežava ovim virusima prijenos na ljude.

Nadalje, komarci inficirani ovom bakterijom razmnožavaju se s neinficiranim komarcima i tako prenose bakteriju novim generacijama komaraca.

Znanstvenici su testirali učinke Wolbachije proteklih šest godina na manjim područjima u Brazilu, Kolumbiji, Australiji, Indoneziji i Vijetnamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:48