FESTIVAL ZNANOSTI

Sinjani pohrlili na predavanja znanstvenika

 Joško Ponoš/CROPIX
Stari hrvatski grad koji se u javnosti doživljava kao kolijevka konzervativizma domaćin je manifestacije čiji je cilj popularizacija znanosti u javnosti, a posebno među mladima

SINJ - Dupkom puna dvorana Franjevačke gimnazije u Sinju, a ispred dvorane mnoštvo znantiželjnika koji nisu uspjeli ući na predavanje poznatog hrvatskog znanstvenika prof. Ivana Đikića. Čim je Đikić završio svoj nadahnuto izlaganje, Sinjani su pohrlili na predavanje dr. Dejana Vinkovića koji je govorio o asteroidima.

Uobičajena slika ovih dana u Sinju. Naime, stari hrvatski grad koji se u javnosti doživljava kao kolijevka konzervativizma, ovaj tjedan domaćin je Festivala znanosti, manifestacije čiji je cilj popularizacija znanosti u javnosti, posebice među mladima.

- Odziv građana je odličan, a pokazuju veliko zanimanje za teme. Građani bez ustručavanja postavljaju pitanja, a znanstvenici im odgovaraju jasno i neposredno - rekao je Mislav Cvitković, student fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, koji je zajedno s kolegama, studentom Matom Jagnjićem i znanstvenom novakinjom Jadrankom Šepić inicirao ideju Festivala znanosti u Sinju.

- Željeli smo popularizirati znanost u malim gradovima poput Sinja jer smatramo da ima mnoge neiskorištene potencijale - istaknuo je Cvitković.

Uz Đikića i Vinkovića, na Festivalu znanosti predavanja su dosad održali Stjepan Marčelja, redovni član Australske akademije znanosti, Danica Ramljak, ravnateljica Inistituta “Ruđer Bošković”, Davor Pavuna, savjetnik Obamina ministra energetike Stevena Chua i Nenad Trinajstić, jedan od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika. Dojmljiv je bio i nastup mladih hrvatskih znanstvenika koji se bave popularizacijom znanosti.

- Učenici su oduševljeni nastupima naših gostiju, a posebno su dobri bili sati Marka Kosičeka i Maje Marasović, naših finalista na međunarodnom natjecanju u popularizaciji znanosti, FameLab - rekao je Mislav Cvitković.

Festival znanosti u Sinju potrajat će do 17. travnja, a u završnici će biti održan i kviz “Što mi znanost daje?” namijenjen srednjoškolcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:55