'GEEK INDEX'

ŠTO JE OTAC STARIJI, TO JE VEĆA VJEROJATNOST DA ĆE MU SIN BITI ŠTREBER Stigli zanimljivi rezultati velike studije

 REUTERS
Neki od mogućih razloga koje navode znanstvenici su što su muškarci koji u starijoj dobi dobiju djecu u prosjeku više obrazovani i bolje zarađuju, pa te "štreberske" gene prenesu i na sinove.

Istraživanje je pokazalo veću vjerojatnost da dječaci koje su njihovi očevi dobili u nešto starijoj dobi u prosjeku imaju veći IQ, ali su i manje snalažljivi u društvu zbog toga što mogu ostaviti dojam 'čudnog štrebera', prenosi The Guardian.

U studiju je bilo uključeno 7.781 britanskih blizanaca, a rezultati govore da su oni sa starijim očevima u prednosti što se tiče pameti i snalaženja s tehnologijom i zadacima već u osnovnoj školi. Testiralo ih se pitanjima i zadacima u dobi od 12 godina, a bilježilo se koliko se snalaze, koliko su fokusirani i kako reagiraju na društvene situacije. Zatim su sve pretvorili u indeks koji su ovom prilikom nazvali "geek index".

Najviši skor na "štreberskom indeksu" tako su imali oni s najstarijim očevima. Kod dječaka koje su očevi dobili s 25 godina i manje od toga, skor je iznosio 39.6. Brojka je rasla na 41 kod dječaka s očevima od 35 do 44 godine starosti, a najviša je bila s onima čiji su očevi imali više od 50 godina, čak 47.

Neki od mogućih razloga koje navode znanstvenici su što su muškarci koji imaju djecu u starijoj dobi u prosjeku više obrazovani i bolje zarađuju, pa te "štreberske" gene prenesu i na sinove. Ovaj utjecaj se znatno više oslikava na dječake nego na djevojčice.

Istraživanje je detaljno opisano u javno dostupnoj znanstvenoj publikaciji Translational Psychiatry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:12