PROJURIO PORED NAS

TAJANSTVENI POSJETITELJ IZ DRUGE GALAKSIJE Astronomi su prvi put pored našeg planeta opazili ono o čemu su dosad samo nagađali

 Profimedia, Sciencephoto RM

Mali asteroid, tek 400 metara promjera, opažen je kako juri našim Sunčevim sustavom i znanstvenici smatraju da se radi o prvom međuzvjezdanom posjetitelju koji je viđen sa Zemlje.

Tajanstveni komet, koji se zasada vodi pod oznakom A/2017 U1, otkrio je naprednim teleskopom istraživač sa havajskog sveučilišta.

Dugo se vjerovalo da postoje takvi svemirski objekti koji se kreću oko zvijezda i povremeno prolaze kroz našu galaksiju, ali nakon nekoliko desetljeća prvi je put doista opažen jedan takav objekt.

Došao je iz pravca zviježđa Lira, gotovo ravno iznad eliptične ravni kojom planeti i drugi asteroidi kruže oko Sunca. Prošao je ispod te ravni upravo izvan orbite Merkura 2. rujna prije nego što ga je moćna Sunčeva gravitacija zaokrenula u oštar zaokret ispod Sunčevog sustava. Najbliže se približio Zemlji 14. listopada na oko 24 milijuna kilometara.

Stručnjaci NASA-e smatraju da je zbog svoje iznimne brzine 'posjetitelj' na putu van Sunčevog sustava i da se neće vratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 02:41