GODOVI KAO DOKAZ

Teza o globalnom zatopljenju na klimavim nogama: U posljednjih 2000 godina Zemlja je prošla kroz dva razdoblja toplija od današnjeg

 NASA
Zemlja se u zadnja 2 tisućljeća ohladila 0.6˚C, vjerojatno zbog promjena u orbiti koje su je odvele dalje od Sunca

Tim znanstvenika iz Njemačke, Finske, Škotske i Švicarske dokazao je da na Zemlji posljednjih 2000 godina vlada trend zahlađenja kojeg su prekinula dva kraća razdoblja zagrijavanja u doba starog Rima i srednjeg vijeka.

Prema njihovoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Climate Change, u Britaniji je prije 2000 godina vladao duži period ljeta toplijih od sadašnjih, što je Rimljanima u sjevernoj Engleskoj i omogućilo uzgoj vinove loze. Znanosti je već poznat srednjovjekovni topli period , no ova studija je pokazala da su tadašnje temperature bile više nego što se mislilo, kao i u razdoblju od 21. do 50. godine naše ere, kad su temperature bile 1˚C više nego danas.

Temelj njihovih tvrdnji su godovi fosiliziranog drveća iz Laponije iz 138. godine prije Krista, prema kojima su izračunali da se Zemlja ohladila 0.6˚C kroz tih 2000 godina, vjerojatno zbog promjena u orbiti koje su je odvele dalje od Sunca. Iako se čini neznatna, ta je brojka statistički važna s obzirom da globalno zagrijavanje u današnje vrijeme iznosi manje od 1˚C.

Smatra se da je njihova rekonstrukcija temperaturnih trendova kroz posljednja dva tisućljeća najtočnija dosada, a osim dvije faze zagrijavanja ukazuje i na razdoblja većeg zahlađenja u doba seobe naroda i u tzv. malom ledenom dobu koje je uslijedilo nakon srednjovjekovnog toplog perioda.

Glavni autor studije, profesor dr. Jan Esper sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu, izjavio je da su ovi dokazi izuzetno važni u kontekstu određivanja politika prema klimatskim promjenama, jer će svijest o razdobljima zatopljenja u vrijeme prije industrijalizacije uvelike utjecati na shvaćanje današnjeg razdoblja globalnog zagrijavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:07