SVJETSKI USPJEH

VELIKO PRIZNANJE ZA USPJEŠNOG HRVATSKOG ZNANSTVENIKA Nenad Ban dobio nagradu Ernst Jung za medicinu

Nenad Ban
 Nenad Ban

Hrvatski znanstvenik Nenad Ban ovogodišnji je dobitnik nagrade “Ernst Jung za medicinu”.

Riječ je o nagradi koju od 1976. godine dodjeljuje Zaklada Jung za znanstvena dostignuća s terapijskom važnosti i njihovih utjecaja na mogućnosti liječenja. Zakladu je osnovao Ernst Jung, trgovac iz Hamburga, kojega su posebno zanimala napredovanja u medicini i biomedicinskim istraživanjima usmjerena prema dobrobiti pacijenata.

Nenad Ban drugi je hrvatski znanstvenik koji je dobio ovo ugledno priznanje. Podsjetimo, 2013. nagradu Ernst Jung dobio je prof. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

- Naravno da mi je drago zbog nagrade i ponosan sam na grupu znanstvenika s kojom već godinama surađujem u proučavanju sinteze proteina, znanstvene teme koja je spomenuta u objavi nagrade. Prva objava je bila 8. siječnja na dan smrti Ernst Junga koji je donirao novac za tu nagradu. Dodjela je 18. svibnja u Hamburgu – rekao nam je Nenad Ban, redoviti profesor strukturalne molekularne biologije na uglednom ETH (Švicarski federalni tehnološki institut) u Zürichu.

- Bio sam jako iznenađen nagradom jer sam mislio da je

isključivo namjenjena otkrićima s praktičnom primjenom u medicini, ali kad se vidi lista prethodnih dobitnika i dobitnica onda je jasno da se često nagrađuje bazično istraživanje koje ima potencijal za primjenu u medicini. Tako je prije dvije godine tu nagradu dobila prof. Emmanuelle Charpentier koja je sudjelovala u otkriću metode CRISPR koja omogućava manipulaciju genima. Zanimljivo je i to da su dobitnici nagrade I dva Hrvata iste generacije, Ivan Đikić i ja – rekao je prof. Ban.

Zagrepčanin Nenad Ban (50) jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika na svijetu. Diplomirao je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu California u Riversideu. Pet godina bio je na postdoktoratu na Yaleu gdje je bio prvi autor triju radova u Scienceu o strukturi velike ribosomske podjedinice koja su njegova tadašnjeg šefa Tomasa Steitza dovela do Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine. Od 2000. godine Ban radi na prestižnom ETH koji je zbog njega promijenio pravilo da znanstvenik mlađi od 35 godina ne može dobiti stalnu profesorsku poziciju. Nenad Ban oženjen je i otac dva sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:40