SNIMKA OTVARANJA

VIDEO: ARHEOLOZI SNIMILI VRIJEDNO OTKRIĆE U EGIPTU Prvi put su i stručnjaci i kamera zavirili u grobnicu netaknutu više od 4.000 godina

 Screenshot / LiveLeak

Španjolski arheolozi su prošli tjedan snimili veliko otkriće - otvaranje grobnice koja je bila netaknuta više od 4.000 godina u Asuanu. Grobnica je navodno pripadala Sarenputu II, bratu jednog od najvažnijih vladara 12. egipatske dinastije.

Stručnjaci sa Sveučilišta Jaen snimili su otvaranje grobnice i otkrivanje njezinih tajni nakon nevjerojatnih 4.000 godina. Većina zakopanih predmeta je ostala očuvana.

Egipatske ceremonije pokapanja podrazumijevale su komplicirane rituale, puno pripreme i puno raznih predmeta. Stari su Egipćani vjerovali da je zagrobni život zrcalni odraz života na Zemlji i kao što osoba treba koješta tijekom života, isto tako su joj mnoge stvari potrebne na putu prema njihovoj verziji raja.

U grobnici su pronađene posude, drveni lijesovi, drveni čamci i još mnogo toga, pišu strani mediji.

Ovo je veliko otkriće i velik poticaj za egipatsku arheologiju, a daje nadu da na tom području ima još nalazišta koje vrijedi istražiti.

Osim toga, otkriveni predmeti daju bolju sliku o tome kako je izgledao život prije nekoliko tisuća godina, kao i to kako se ljudska civilizacija razvijala.

Pogledajte u videu kako je izgledalo otvaranje misteriozzne grobnice stare više od 4.000 godina!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:07