BEBA U UTROBI

VIDEO Fascinantan video: Snimljen čudesan proces nastanka čovječjeg lica

 YouTube
Važna točka je udubljenje između nosa i gornje usne u kojemu se spajaju brojne tkivne ploče. Ako se ne spoje pravilno može doći do različitih komplikacija

Uz objašnjenje mnogih drugih zanimljivosti našeg organizma, BBC-jeva serija 'U ljudskom tijelu' prikazala je fascinantnu snimku formiranja bebinog lica. Taj se čudesan proces odvija već između drugog i trećeg mjeseca trudnoće, a ova je snimka nastala spajanjem 3-D modela temeljenih na skenovima embrija tijekom prvog tromjesečja razvoja.

Možda niste znali da je u tom procesu izuzetno važnan philtrum , udubljenje koje se proteže od srednjeg dijela gornje usne do dna nosa. U njemu se zapravo spajaju tkiva koja su možda najvažnije 'puzzle' u slagalici lica. Ako se ne spoje pravilno baš na tom mjestu, može doći do različitih komplikacija, npr. zečje usne. Također, philtrum može ostati ravan, što onda ukazuje na fetalni alkoholni sindrom .

Ono što se događa upravo u tim kritičnim trenucima nastanka ljudskog lica jedan je izuzetan i složen proces premještanja i spajanja tkiva i tkivnih ploča koji svakome od nas daje naš individualni izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:56