DOLAZI DOBA ROBOTA

Vjerujete li i dalje da će strojevi preuzeti samo niskoplaćene poslove?

Roboti već neko vrijeme kradu ljudima posao. Nema više telefonskih operatera koji spajaju pozive, isto tako sve je manje naplatnih kućica na cestarinama na kojima rade ljudi. U kuglanama roboti slažu srušene čunjeve, a ne postoji više ni osoba u dizalu koja ručno zaustavlja lift. Prema nekim predviđanjima, roboti bi u budućnosti mogli zamijeniti i knjižničare, građevinske radnike, pa čak i novinare, a na taj neslavni popis ovaj su tjedan dodani i stomatolozi.

Naime, u Kini je prijeprogramirani robot uspješno ugradio dva zubna implantata pacijentu, bez ikakve ljudske asistencije. Prvi je to slučaj zabilježen u svijetu, gdje je tim stomatologa prije operacije unio niz naredbi koje je robot potom izvršio. Sama operacija obavljena je uz pomoć posebnog sustava označavanja koji je navodio robotsku ruku tijekom operacije. Sustav označavanja sadržavao je podatke o lubanji i vilici pacijenta koji su prikupljeni uz pomoć CT-a prije operacije, što je robotu omogućilo da “vidi” prostor u kojem radi. Robotska ruka uspješno je ugradila dva zuba, nakon čega je pravi zubar dodao dentalnu podlogu i krunu.

Nije ovo prvi put da se roboti pojavljuju u medicini jer moderna tehnologija već neko vrijeme ima svoje mjesto u operacijskoj sali. Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) prošle je godine samostalno zašio natrag iznutrice na živoj svinji, koristeći vlastitu viziju, alate i znanje. Štoviše, sam postupak robot je obavio brže od kirurga, ali tek u 60 posto slučajeva. Ipak, ovo je prvi put da je robot uspješno obavio operaciju na čovjeku. Ovaj pothvat je pokazao da ni poslovi koje obavljaju visokoobrazovani građani nisu sigurni pred robotskom revolucijom.

Mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. med. dent. i predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, kaže da dentalna medicina nije ostala pošteđena utjecaja novih tehnologija, ali je još dalek put prije nego li roboti zamijene stomatologe.

Suvišni tehničari

- Kad je riječ o primjeni visoke tehnologije, odnosno robotike, u procesu liječenja bolesti usne šupljine, dentalna medicina, kao i svi drugi aspekti života, nije pošteđena utjecaja novih tehnologija. Dentalna medicina visokozahtjevna je manualna struka, gdje primjenom stečenih znanja doktori dentalne medicine liječe svoje pacijente. Primjena robotike u postupku operacije ugradnje dva zubna implantata predstavlja mali korak u smjeru mehaničke pomoći doktorima dentalne medicine - rekao je dr. Pezo i dodao da su neki visokoprecizni uređaji već našli svoje mjesto u stomatologiji.

Pritom je mislio na primjenu CAD/CAM tehnologije i 3D printera, gdje veliki dio ljudskog rada zamjenjuje stroj. Naime, 3D printer može isprintati gotovi zub, nešto što je inače posao zubnog tehničara. Što se tiče robota, oni još nisu toliko zastupljeni u operacijskoj sali. Ipak, njihova upotreba se sve više potiče.

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je početkom godine korištenje programa Yomi u dentalnoj medicini. Riječ je o kompjutorsko-navigacijskom sustavu koji pomaže stomatolozima u planiranju i izvođenju operacije zuba. Točnije, robotska tehnologija je u bušilici, a pomaže da alat ostane u poziciji i da liječnik ne zadire preduboko u zubno meso. U ovom slučaju, kirurg je cijelo vrijeme u kontroli bušilice, ali mu program nudi moguće smjernice za izvođenje postupka. To je prvi slučaj da je američka agencija odobrila korištenje robotičke tehnologije u dentalnoj medicini.

Matija Kopić, osnivač Farmerona i Gideon Brothersa, kaže da je pogrešno u ovom slučaju gledati na robote kao na zamjenu te da bi bilo prikladnije kad bi se promatrali kao pomoćna tehnologija.

- Ako posao zahtijeva veliku preciznost ili čak teren koji je nedostupan ljudskoj ruci, onda roboti mogu pomoći. Čovjek se ne može izbaciti iz takvih poslova, jer uvijek mora postojati netko tko će programirati tog robota, ugraditi mu potrebno znanje i nadgledati njegov rad. Uostalom, robotika može biti uvelike korisna liječnicima, jer može poslužiti kao njihova produžena ruka. Neke akcije robot može izvesti puno brže i preciznije nego što bi to učinio čovjek, a kako tehnologija napreduje, tako će pouzdanost robota biti sve veća - rekao je Kopić i dodao da je riječ o pokretu kojega se ne treba bojati.

Dr. Pezo ističe da moderna tehnologija može pomoći liječniku pri izvođenju operativnog postupka i da će se njezin utjecaj u budućnosti još više pojačati. Ipak, ponavlja da roboti neće samo tako moći zamijeniti stomatologe.

- U redovnoj upotrebi još nema robota ili stroja koji može zamijeniti doktora dentalne medicine u njegovu redovnom radu, no zasigurno, u vremenu koje dolazi vjerojatno će doći do šire primjene robotike u struci, kao i u drugim granama medicine - istaknuo je dr. Pezo.

60 tisuća otpisanih

S njim se slaže i druga strana medalje, u ovom slučaju robotičar Kopić. On smatra da roboti u budućnosti mogu preuzeti neke poslove, ali ne i sve.

- Mogu zamijeniti ljudske poslove koji su fizički teški i na taj način olakšati život ljudima. Ipak, ne bih rekao da je stomatologija jedan od tih poslova - kaže Kopić.

Slično mišljenje dijeli i Vijeće savjetnika za ekonomiju Bijele kuće. Spomenuto Vijeće objavilo je podatak da postoji šansa od 83 posto da će umjetna inteligencija eventualno preuzeti poslove koji se plaćaju manje od 20 dolara po satu. Kod drugih, bolje plaćenih poslova manja je šansa da ih roboti “ukradu”. Njihov zaključak jest: što je više plaćen posao, to je manja šansa da će ga preuzeti roboti.

To je vidljivo i u praksi. Elektronička tvrtka Foxconn prošle je godine zamijenila 60.000 svojih zaposlenika s robotima, a automobilska industrija već nekoliko godina za posao ugradnje dijelova koristi mehaničke ruke. Kopić kaže da ova tema uvijek sa sobom povlači određena etička pitanja, ali smatra da je riječ o procesu koji je već u provedbi i kojeg mnogi nisu ni svjesni.

- Primjerice, želim li ja da mi zub operira robot? Vjerojatno ne, ali svejedno već postoje poslovi koje obavljaju roboti, a da građani toga nisu ni svjesni. Recimo avionom većinu leta upravlja autopilot, dakle robot, a ne čovjek. To je prihvaćeno kao normalna činjenica i nitko se protiv toga ne buni. U budućnosti će takva situacija možda biti i s robotima zubarima - kaže Kopić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:52