SLAVNI INOVATOR

Vojska fanova i ‘geekova’ se izborila: Nikola Tesla dobiva muzej u New Yorku

Muzej će se graditi na ruševinama njegova nekadašnjeg laboratorija u New Yorku

Izumitelj motora na izmjeničnu struju i otac električne energije Nikola Tesla konačno će u Americi dobiti svoj prvi službeni muzej.

Za to je zaslužna, piše BBC magazin, cijela vojska njegovih fanova, štrebera; ‘geekova’ kojima je slavni inovator životni uzor. Skupili su za sada preko milijun dolara, a muzej će graditi na ruševinama njegova nekadašnjeg laboratorija u strogom centru New Yorka na Manhatanu.

Ne znaju tko je Tesla

- Mnogi ljudi danas nažalost uopće ne znaju tko je bio Tesla. Manje je slavan nego Einstein i Leonardo. Definitivno je manje poznat od najvećeg živućeg fizičara Stephena Hawkinga, a fanovi se ljute jer ga je zasjenio konkurent Thomas Edison koji je na njegovim otkrićima izmislio žarulju - kažu fizičari u njegovom fan klubu.

Iako rođen u Hrvatskoj, u ličkom selu Smiljan, Tesla je bio srpskog podrijetla. Iz tadašnje Kraljevine Hrvatske i Slavonije koja je bila pod vlašću Austro-Ugarske Monarhije, kao nadareni student tehničkih znanosti školovao se prvo u Grazu, a potom u Pragu. Vrlo brzo emigrirao je u SAD i tek tamo započeo svoju inovatorsku karijeru.

Njegovi roditelji nisu bili zadovoljni takvim izborom. Željeli su da im sin postane svećenik jer su jedino tako bili uvjereni da će se obitelj izvući iz siromaštva, a nisu blagonaklono gledali ni na Nikolin ekscentrični hobi - hvatanje ptica i onda izmišljeni razgovor s njima.

Iako je bio pomalo ‘ćaknut’, Tesla je u Americi, tada obećanoj zemlji, naprosto procvjetao. Njegove ideje mnogi su pozdravljali, a iako nije imao novca za tada skupe i lucidne eksperimente, lako se snalazio za sponzore.

Zaljubio se u goluba

U svom newyorkškom laboratoriju razvio je radiokontrolu vozila, bežični prijenos energije, a potom je krajem 19. stoljeća sagradio prvu hidroelektranu na Niagarinim slapovima.

Kako je napredovao u tehničkim dostignućima, tako je ludovao u privatnom životu. Smatrao je kako celibat loše utječe na mozak, tvrdio je kako je uspostavio kontakt s izvanzemaljcima i zaljubio se u goluba jer su mu ptice i po dolasku u Ameriku bile najdraži hobi. Umro je 1943. sam u hotelskoj sobi, bez prebijenog novčića, navodno od sifilisa.

- Tako veliki čovjek zaslužuje svoj muzej, jer ipak je on bio najveći ‘geek’ svih vremena. On je potpuno ludi megagenij. Nažalost, nije uvijek pošteno kako pamtimo velike ljude - istaknuo je Teslin veliki fan i pobornik gradnje muzeja Sir John Pendry, profesor fizike na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Glumio ga David Bowie

Slavljen u Hrvatskoj i Srbiji, Teslu svojataju i u Pragu gdje je studirao pa tamo jedna tvornica nosi njegovo ime, kao i beogradski aerodrom. Enciklopedija Britanica svrstala ga je među deset najvećih umova svih vremena, a slavni glazbenik David Bowie odglumio ga je u Nolanovom filmu Prestiž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:57