PIŠE T. RUDEŽ

ZAGREBAČKI ZNANSTVENICI ISTRAŽUJU BIG BANG ‘Uskoro šaljemo prvi hrvatski uređaj za ispitivanja u CERN-u’

 Tomislav Krišto / CROPIX

Nakon više od pola stoljeća, u CERN (Europski centar za nuklearna istraživanja) kod Ženeve bit će isporučeni prvi uređaji napravljeni u Hrvatskoj. Naime, za potrebe eksperimenta ALICE u CERN-u spin off kompanija Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) PicoLogic razvila je pikoampermetar, uređaj za mjerenje malih struja.

- Dobili smo naružbu za dva uređaja ukupne vrijednosti 10.000 eura, no prethodno su u CERN-u tražili garanciju da sličan instrument ne postoji u nekoj od članica.

Pravilo je da CERN prvenstveno surađuje s industrijama svojih članica, a Hrvatska to nije - pojasnio je dr. Mirko Planinić, profesor na Fizičkom odsjeku PMF-a i voditelj zagrebačke skupine koja surađuje na eksperimentu ALICE. U sklopu toga eksperimenta, fizičari iz cijelog svijeta istražuju uvjete koji su vladali neposredno nakon Velikog praska.

Nadogradnja detektora

- U sklopu eksperimenta, sudjelujemo u nadogradnji postojećeg detektora TPC. Prije dvije godine prof. Guy Paić sa Sveučilišta Meksiko, koji godinama radi na eksperimentu ALICE, i ja dobili smo iz fonda Jedinstvo uz pomoć znanja 200.000 eura kako bismo intenzivnije sudjelovali na razvoju tzv.

GEM detektora. Tijekom toga rada uočili smo potrebu za uređajem koji bi precizno mjerio male struje, i to na visokom naponu i na puno mjesta. Takav uređaj nije postojao na tržištu pa smo tu vidjeli priliku za biznis - prisjetio se Planinić koji je spin off kompaniju PicoLogic osnovao zajedno s Marinkom Kovačićem, mladim asistentom na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

- Krenuli smo od jednostavne ideje, a ona se razvila u uređaj koji je na prezentacijama tijekom sastanaka u CERN-u dobio visoke ocjene prisutnih grupa. One su uređaj nazvale ‘Zagreb pikoampermetar’, a stalno se ističe da je napravljen na Sveučilištu u Zagrebu - rekao je Marinko Kovačić (30) koji upravo dovršava doktorat na FER-u. U međuvremenu, Planinićeva grupa i Marinko Kovačić objavili su u časopisu Nuclear Instruments and Methods i znanstveni rad o pikoampermetru.

Naši sugovornici istaknuli su kako uz CERN postoji niz naručitelja njihova uređaja, među kojima su i izraelski institut Weizman, Tehničko sveučilište iz Münchena, sveučilišta iz Bonna i Barcelone, te američka sveučilišta Yale i Wayne.

Pomoć s FER-a

- Naša tvrtka tek je počela ozbiljnije raditi, tako da se neki dijelovi proizvode i sastavljaju u drugim kompanijama u Zagrebu, a trenutno imamo jednog studenta preko student-servisa.

Natjecali smo se u EU u sklopu programa SME potpore malim tvrtkama. Kad bismo dobili 50.000 eura potpore, mogli bismo proširiti našu tvrtku - rekao je Planinić te naglasio da je pikoampermetar rezultat sinergije PMF-a i FER-a.

- Mi smo uočili potrebu za pikoampermetrom tijekom istraživanja, ali ga ne bismo napravili bez pomoći FER-a. S druge strane, da nije bilo našeg poticaja, na FER-u ne bi bilo potrebe za razvojem takvog uređaja - zaključio je profesor s PMF-a Mirko Planinić.

Dosad za CERN radio samo Končar

Zagrebački Končar prva je i dosad jedina tvrtka iz Hrvatske koja je surađivala s CERN-om. Početkom 1960-ih, dok je Jugoslavija još bila članica CERN-a, Končar je CERN-u isporučio magnete te na osnovi toga dobio niz narudžbi u Europi.

- Kad bi Hrvatska bila članica CERN-a, vjerojatno bi bilo mnogo više prilika za poslove i nekim drugim hrvatskim tvrtkama. Nepisano je pravilo da se svaki franak uložen u CERN vraća kao peterostruka dobit - rekao je Mirko Planinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:12