INOVATIVNA I KORISNA

'ZAPAMTITE OVO IME, JOŠ ĆETE GA ČUTI' Tinejdžerica razvija aplikaciju za testiranje kvalitete vode koja bi mogla promijeniti svijet

 Instagram

Sharon Lin nije tipična 18-godišnjakinja. Osim što studira na jednom od najprestižnijih tehnoloških sveučilišta na svijetu, MIT-u, radila je na razvoju aplikacija za Android za američki State Department, osvojila je nagradu za mlade pjesnike u New Yorku i već je vlasnica tvrtke. Ovaj tjedan je osvojila i novčanu nagradu od 10.000 dolara u sklopu godišnjeg natječaja #BuiltByGirls za startupe. Nagradu je dobila za razvoj aplikacije koja bi nerazvijenim zemljama svijeta omogućila jeftino i lako otkrivanje jesu li zalihe vode kontaminirane štetnim bakterijama.

Zahvaljujući inovativnosti Lin bi mogla pomoći promijeniti svijet, piše Business Insider. ‘Samo pogledajte finalistice nagrade #BuiltByGirls i bit će vam jasno da je budućnost u dobrim rukama’, rekao je Nisha Dua, osnivač organizacije koja stoji iza natjecanja. Cilj natječaja je promocija žena u sektoru tehnologije, a osim novčane nagrade nude i mentorstvo mladim djevojkama, te mogućnost stažiranja u renomiranim tehno kompanijama.

Lin je pobijedila između pet odabranih finalistica od 450 pristiglih prijava. Predstavljajući svoju aplikaciju demonstrirala je kako se odvija mikrobiološka analiza na temelju fotografija. Aplikacija još uvijek nije do kraja razvijena, bazu podataka treba popuniti, no ono što posebno veseli je činjenica da nije namijenjena samo znanstvenicima. Moći će je koristiti svatko tko želi testirati kvalitetu vode.

‘Ova mi je nagrada dala samopouzdanje i potvrdila da postoje ljudi koji brinu o zagađenju te da postoji iskreni interes za razvoj softverskih rješenja za zemlje u razvoju’, rekla je.

Lin je ideju pronašla u osobnom iskustvu. Naime, jedan dio njezine obitelji živi u malim selima u Kini gdje im nedostaje i novca i načina za testiranje je li voda dobra za piće. U svom se 18-godišnjem žvotu već naslušala o o epidemijama bolesti koje su se proširile zbog loše kvalitete vode. 'Zapamtite ovo ime, još ćete ga čuti', pišu strani mediji o Lin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:05