USPJEH

ZNANSTVENICI GA PROBUDILI NAKON 15 GODINA KOME 'Prvo se nasmiješio, a zatim zaplakao...'

Dr. Angela Sirigu, voditeljica tima koji je probudio muškarca iz kome

Mladi je Francuz u sudaru automobila 2002. godine pretrpio tešku traumatsku ozljedu mozga čija je posljedica bila trajno vegetativno stanje (vigilna koma). No, 15 godina kasnije francuski pacijent, koji je danas 35-godišnjak, pokazuje znake svjesnosti zahvaljujući električnoj stimulaciji njegova živca vagusa.

- Bili smo jako sretni kad smo ga vidjeli kako reagira. On će zauvijek biti u našim srcima jer je naš prvi pacijent – izjavila je za britanski popularno-znanstveni časopis New Scientist dr. Angela Sirigu iz Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Bronu i voditeljica studije objavljene u časopisu Current Biology.

Mnogi bolesnici koji se nalaze u trajnom vegetativnom stanju umiru u roku od šest mjeseci zbog upale pluća, upale mokraćnih putova, općeg sistemskog zatajenja ili nagle smrti nepoznatog uzroka. Za ostale, očekivano vrijeme preživljavanja je od dvije do pet godina, ali neki bolesnici mogu živjeti i nekoliko desetljeća. U svakom slučaju, pacijenti ne pokazuju znake svijesti, mentalnih ili motoričkih funkcija.

No, za razliku od kome, pacijenti u trajnom vegetativnom stanju ponekad otvore oči i spontano lutaju pogledom, ali ne spoznaju svoju okolinu.

Kompleksni živac

U slučaju mladog Francuza Angela Sirigu i njezini kolege odlučili su primijeniti stimulaciju živca vagusa, poznatog i kao lutajući živac. Riječ je o desetom, najdužem moždanom živcu s vrlo raširenim živčanim vlaknima koji opskrbljuje mnoge dijelove tijela uključujući grkljan, dušnik, jednjak, želudac, crijevo, srce i krvne žile, osiguravajući time nesmetane funkcije gutanja, proizvodnje glasa, krvotoka i probave. U sklopu terapije pacijentu je u prsni koš ugrađen električni stimulator, a taj zahvat trajao je 20 minuta. Prije nego je terapija počela, pacijent je uglavnom imao zatvorene oči, a kada bi ih otvorio, zurio je u prazan prostor.

- Imali ste osjećaj da vas ne vidi - rekla je dr. Sirugu. No, čim je njezin tim počeo sa stimulacijom živca vagusa, pacijent je počeo mnogo češće otvarati oči. Mjesec dana nakon primjene električne stimulacije, znanstvenici su primijetili da su se pacijentova pažnja, pokreti i moždana aktivnost značajno poboljšali.

Traži me pogledom

- Njegove su se oči pomicale okolo kao da me traži pogledom - prisjetila se Angela Sirigu. Kad su mu rekli da se nasmiješi, reagirao je podizanjem svog lijevog obraza. Nadalje, kad su pacijentu pustili neku od pjesama njemu omiljenog pjevača Jean-Jacquesa Goldmana, u njegovim su se očima se pojavile suze.

- Što da kažemo? Možemo zaključiti da je to bila emocionalna reakcija – naglasila je Angela Sirigu. I pacijentova majka izjavila je kako kod sina vidi poboljšanja.

Prvi pokušaj “buđenja” pacijenta iz trajnog vegetativnog stanja pomoću stimulacije živca vagusa komentirao je i naš ugledni neurokirurg prof. Darko Chudy iz Kliničke bolnice Dubrava.

- Znanstvenici pokušavaju vagus stimulacijom koja se koristi kod epilepsije, depresije i nekih drugih neuroloških bolesti primijeniti kod pacijenata u vegetativnom stanju. To je hvalevrijedan pokušaj za pacijente koji su gotovo napušteni od sustava jer im je prognoza izrazito loša - rekao je dr. Chudy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:50