TEMELJITA ANALIZA

ZNANSTVENICI VJERUJU KAKO SU OTKRILI MAKSIMALNI ŽIVOTNI VIJEK Nizozemski stručnjaci uvjereni da nema tih lijekova i medicine koja bi odgodila kraj

Ilustracija, umirovljenici
 Davor Pongračić / Hanza Media

Dok brojni genetičari i molekularni biolozi tragaju za lijekovima i supstancama koje bi mogle produljiti ljudski vijek ili zaustaviti starenje, statističari iz Nizozemske vjeruju kako su otkrili gornju granicu ljudskog vijeka, javlja iflscience.com.

Profesor John Einmahl i kolege sa sveučilišta u Tilburgu i Rotterdamu proučili su demografske podatke o oko 75.000 Nizozemaca koji su preminuli u proteklih 30 godina. Analizom podataka zaključili su kako postoji gornja granica koju napretci u medicini nisu uspjeli pogurati.

- U prosjeku, ljudi žive duže, rekao je Einmahl za AFP.

- No, već trideset godina nije rasla dob onih koji su najstariji među nama. Maksimalni 'strop' starosti nije se podigao, kazao je.

Prema njihovom izračunu, maksimalna dob za žene je 115,7 godina, te 114,1 godina za muškarce.

Do sličnog su rezultata došli i američki statističari prošle godine. Zaključili su kako, uz nekolicinu iznimaka, maksimum životnog vijeka dosegnut u 90-im godinama, te da je 115 najgornja granica do koje se može živjeti.

- Demografi i biolozi tvrdili su da nema razloga zašto bi stalni rast ljudskog životnog vijeka uskoro prestao, rekao je tada autor američkog istraživanja Jan Vijg.

- Ali naši podaci snažno ukazuju na mogućnost da je maksimum već dosegnut, te da se to dogodilo tokom 1990-ih.

Iako iznimke postoje, Vijg je izjavio za BBC kako su jako, jako rijetke.

Njegovo istraživanje privuklo je snažne kritike drugih znanstvenika, a čak pet istraživanja objavljeno u časopisu Nature kritiziralo je njegove nalaze.

- To je najgore istraživanje koje sam ikada pročitao u magazinu Nature, rekao je Jim Vaupel, znanstvenik s Demografskog instituta Max Planck.

- Bio sam bijesan što je časopis koji izrazito cijenim objavio takvu sramotu, kazao je.

- Prikupljeni dokazi ukazuju kako nema nikakve predstojeće granice. Prema do sad poznatim dokazima, ako postoji granica ljudskog vijeka, ona je iznad 120 godina, možda i znatno iznad - a možda uopće ne postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:45