RAZGLEDNICA

Od crkvi izdubljenih u stijenama do nemilosrdnih pustinja: ovo je uistinu zemlja čuda

Upoznajte Etiopiju, zemlju nevjerojatne kulture, povijesti i nesvakidašnjih prirodnih fenomena
 Hadynyah/Getty Images

Lalibela
Na nadmorskoj visini od 2500 metara te na udaljenosti od oko 640 kilometara od glavnog etiopskog grada Adis Abebe nalazi se nevjerojatna Lalibela. Njezini stanovnici pripadnici su etiopske tevahedo crkve, a sama je odredište brojnih hodočasnika. Zbog svoje iznimne važnosti lokalitet je uvršten i na Unescovu listu svjetske baštine. Riječ je o doista posebnom mjestu. Lalibelu, koju se ponekad naziva i "novi Jeruzalem", krasi 11 drevnih monolitnih crkava koje su sve redom izdubljene u stijenama. Najimpresivnija je Bete Giorgis, koja ima oblik križa, dok se za Bete Medhani Alem smatra da je najveća monolitna crkva na svijetu. Za njihovu je gradnju zaslužan kralj Lalibela, a prema legendi crkve su, iako se radilo o mukotrpnom, ručnom poslu, isklesane u rekordnom roku. Naime, anđeli su navodno nastavljali rad tijekom noći kad bi ljudski graditelji otišli na počinak.

image
Joel Carillet/Getty Images/istockphoto

Danakil
Ako želite iskusiti "pakao na zemlji", svi se slažu da je Danakilska pustinja u Afarskoj depresiji na sjeveroistoku Etiopije mjesto na koje biste se u tom slučaju trebali uputiti jer će vas - bez iznimke - dočekati nevjerojatne vrućine, sumpor, aktivni vulkani i trešnja. Danakilska pustinja, a pogotovo tamošnji lokalitet Dallol, smatra se najvrućijim mjestom na svijetu - "ugodnih" 50 celzijevih stupnjeva nije nikakva rijetkost, a rekord je mnogo viši - iznosi čak 64,4 stupnjeva celzijevih. Osim što, zahvaljujući vanzemaljskoj obojanosti, izgleda potpuno nadnaravno, upravo tamo ćete pronaći i jedan od najstarijih aktivnih vulkana koji nosi ime Erta Ale, odnosno u prijevodu "planina koja se dimi".

image
Lukas Bischoff/Getty Images/istockphoto

Semien
Nacionalni park Semien u etiopskoj regiji Amhara dom je nizu izuzetno nevjerojatnih životinja. Izdvojit ćemo dvije - fotogenični Gelada pavijan koji živi u obitelji koje broje 70-ak članova te strvinar Kostoberina, koji ima raspon krila od čak tri metra. Sam park je osnovan 1969. godine, i jedno je od prvih lokaliteta koji su uvršteni na popis Unescove Svjetske baštine. Planine Semien inače se ponekad nazivaju i "krovom Afrike", a neke od njihovih litica visoke su i 1500 metara. Upravo tamo nalazi se i najviši etiopski vrh, Ras Dashen.

image
Guenterguni/Getty Images/istockphoto

Tana
Riječ je o najvećem jezeru u Etiopiji te izvoru Plavog Nila poznatom po svojim brojnim, stoljećima starim manastirima podignutima na njegovim otocima. Samo jezero je dugačko oko 80 kilometara, široko 66 kilometara, a maksimalna mu je dubina 15 metara. Od oko 37 postojećih otoka u jezeru na njih 19 se nalaze crkve ili manastiri koji nerijetko čuvaju grobove i relikvije etiopskih svetaca i vladara.

image
Joel Carillet/Getty Images

Harar
Grad Harar na istoku Etiopije, koji slovi kao četvrti najsvetiji islamski grad, dom je čak 82 džamije te 102 svetišta. Očekivano, i on se kao stoljetno trgovačko središte, nalazi na Unescovoj listi svjetske baštine, a omeđen je s četiri metara visokim zidom. No, grad ima još jednu nevjerojatnu posebitost - hijene. Naime, njegovi stanovnici već stoljećima žive u njihovoj neposrednoj blizini i one ga noću posjećuju te žive u svojevrsnoj simbiozi s tamošnjim stanovništvom. S vremenom se to pretvorilo i u turističku atrakciju koja doduše jenjava proteklih godina. Tzv. "muškarce hijene" - koji hijenama daju ime, obraćaju im se na "hijena dijalektu" te ih hrane tako da u svoja usta stavljaju sirove komade mesa - u današnje se vrijeme navodno može nabrojati na prste. Prvi zapisi o hijenama u tom zidinama omeđenom gradu stari su 500 godina, a do suživota je došlo, kaže jedna priča, zahvaljujući jednom od lokalnih poljoprivrednika koji se dosjetio hraniti hijene ne bi li spriječio da mu ubijaju stoku.

image
Itpow/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 02:01