MALA HEROINA

VIDEO: 'DRAGA MALALA, EVO ZAŠTO SMO TE HTJELI UBITI' Vođa talibana poslao pismo Pakistanki (16) kojoj su pucali u glavu

Na svoj 16. rođendan, prošlog tjedna, održala je govor pred Ujedinjenim narodima u New Yorku i poručila kako je dobila novu snagu i hrabrost da se bori za prava sve djece na besplatno obrazovanje.
 YouTube

Vođa talibana poslao je pismo mladoj pakistanski Malali Yousafzai (16) u kojem joj je objasnio zašto su joj pucali u glavu i izrazio žaljenje što se to uopće dogodilo.

Na lošem engleskom traženi terorist Adnan Rasheed napisao je kako je bio šokiran kad je čuo za napad na aktivisticu koja se borila za što bolje obrazovanje djevojaka u Afganistanu .

Malalu, koja je tada imala 15 godina, teško je ranio maskirani napadač kad se vraćala iz škole školskim autobusom. Djevojka je završila u bolnici te je prevezena na liječenje u Veliku Britaniju gdje se oporavila.

Na svoj 16. rođendan, prošlog tjedna, održala je govor pred Ujedinjenim narodima u New Yorku i poručila kako je dobila novu snagu i hrabrost da se bori za prava sve djece na besplatno obrazovanje.

- Ostao sam šokiran kada su te napali. Želio bih da se nikada nije dogodilo i da sam te prije savjetovao - rekao je Rasheed, koji je pobjegao iz zatvora prošle godine nakon što je uhićen zbog pokušaja ubojstva bivšeg pakistanskog predsjednika, i objasnio kako nisu pucali u nju zato što ide u školu nego zato što je govorila protiv talibana.

- Talibani vjeruju da si namjerno pisala protvi njih te vodila kampanju kako bi uništila njihove napore da uspostave islamski sustav u školama. Tvoja su pisma bila provokativna. U govoru u UN-u rekla si da je pero moćnije od mača. E pa napali su te zbog tvog mača, a ne zbog tvojih knjiga i škole - napisao je.

Dodao je kako nije protiv edukacije žena, no da je protiv zapadne edukacije za koju tvrdi da prati sotonski kurikulum.

U pismu, u kojem tvrdi da su zapadni narodi u uroti sa židovima i masonima, nazvao je Baracka Obamu masovnim ubojicom i tvrdi da su cjepiva protiv dječje paralize dio programa sterilizacije. Na kraju pisma savjetovao ju je da se vrati kući i prihvati islamsku kulturu te da svoje pero koristi da razotkrije 'zapadnu' urotu i zlo koje donosi novi svjetski poredak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:26