KAKAV DIPLOMAT

PIŠE PERO ZLATAR Veleposlanik SAD-a vikao: 'Naprijed Srbija, pobijedite večeras!'

Nijemac ubio Srbe na Marakani. Tako je Felixa Brycha opisao beogradski Sport
 Boris Kovačev/CROPIX

Najizvikaniji beogradski restoran, Madera, rekli su njeni ugostitelji, nikad nije bila punija, u vrijeme ručka, kao na dan utakmice nogometnih vrsta Srbije i Hrvatske. Žuđeno se mjerkalo mjesto za ručak - parafrazirajući Shakespearea: kraljevstvo za stol! No to se ne bi moglo kazati o potražnji za ulaznicama koje su otvarale željezna vrata najvećega srpskog stadiona u vlasništvu Crvene zvezde. Od četrdesetak tisuća, koliko ih je bilo otisnuto, četvrtina ih je ostala neprodata. Što će reći da su se preprodavači na crno, kako ih ovdje zovu: tapkaroši, mogli prijaviti na burzi za nezaposlene. Lokal se jednako počeo puniti i nakon što je prestao dvoboj uspaljenih susjeda: orlova i vatrenih, a dobar dio gostiju ostao je do obzorja prebirući po svježim dojmovima o netom odigranoj predstavi.

Usput, od Hrvata su u Maderi bili zamijećeni Ivica Šurjak, Tomislav Marčinko, Željko Mataja i napol naš Boro Cvetković, as Dinama i Crvene zvezde, koji ima dvije putovnice, te kohorta zagrebačkih i splitskih novinara. Iako je najavio dolazak Zdravko Mamić ipak se nije pojavio, stoga što su ga doslovce razvlačili od televizije do televizije, a njegov kratki boravak bio je začinjen i s pregršt novinskih i radijskih intervjua, kad je sve u šesnaest hvalio Srbiju i Srbe..

Mada je taj loptački događaj bio proglašen vrhunski rizičnim, skončao se miroljubivo, baš kao što kazuje i rezultat (1:1). Nisu zabilježeni skandali i incidenti vrijedni osobite pozornosti. Valja nagađati jesu li ratne sjekire ostale zakopane stoga što je srpski glavni grad od milijun i pol stanovnika, bio preplavljen policajcima, žandarmima, specijalcima, komandosima iz protuterorističkih postrojbi, agentima u civilu, vojnicima elitnih četa i konjanicima. Dašto da se više ne bilježe u raboš uvriježeno gromoglasno fućkanje himni Lijepa naša, i pokliči iz folklornoga repertoara, poput: “Ubi, ubi, ubi ustaše”, “Ubi, zakolji da Hrvat ne postoji” i “Hrvatske pi.ke”. Skandiranjem je bio prizivan haški utamničenik Ratko Mladić, a zbornim pjevanjem davno pogubljeni četnički vođa Draža Mihailović. Daleko mlačnije i rjeđe nego ranije, odjekivao je slogan uperen protiv čelnika srpskoga nogometnog saveza Tomislava Karadžića (“Tole lopove!” i “Tole odlazi!”), a jedva da se oteo i poneki uzvik protiv također neomiljela izbornika Siniše Mihajlovića, čak i nakon Mandćukićeva pogotka. Najružnije i najjtužnije bilo je spaljivanje hrvatske zastave na istočnoj tribini, uništene stolice na zapadu i istoku, zbog čega su u pritvor privedene 24 osobe, a među provokacije koje nemaju blage veze sa sportom probadao je oči prostrani ćirilično ispisani transparent: “Vukovar”.

Najuporniji noćobdije dočekali su u Maderi jutarnja izdanja dnevnih listova i bacili poglede na krupnije naslove. U Sportu je na prvoj stranici plakatskim slovima istaknuto: “Provukoše se”, s nadnaslovom: “Naša reprezentacija nadigrala Hrvate, ali bez nagrade”, i podnaslovom: “Njemački sudac, očito naklonjen Hrvatima, nije dosudio čisti jedanaesterac za Srbiju poslije prekršaja nad Markovićem u 3. minuti.” S potonjim zaključkom složio se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je, tako je njegovu prosudbu podvukao spomenuti sportski dnevnik, uskliknuo: “Sudac pomogao Hrvatima!”. Iako je sjedio u loži uz Dodika, s njime se nije složio srpski šef države Tomislav Nikolić: “Ipak realan rezultat” - rekao je. Ali zato domaćin dvojici vrhovnika, Tomislav Karadžić, predsjednik srpskoga saveza, drži Dodikovu stranu: “Oštećeni smo za jedanaesterac!” - prasnuo je na suca. Sport se u izvještaju s utakmice, preko druge i treće stranice, neprimjereni oborio na Bricha: “Nijemac ubio Srbe na Maracani”, podijelivši mu najgoru ocjenu 5. (U podnaslovu: “Felix Brich trebao je dijeliti pravdu, ali je sve radio osim toga”).

Začudno Hrvatskoj neskloni tabloid Kurir nije bio napadno žestok, s time što je kao udarnu, na posljednjoj stranici, isturio pohvalu Siniše Mihajlovića: “Štimac, sretno u Brazilu” (u podnaslovu: “Siniša poželio da Hrvatska ode na svjetsko prvenstvo”) uza tvrdnju da su nekoć zakrvljeni izbornici postali braća.

U Maderi su s čuđenjem saslušali ne baš diplomatski trik američkoga veleposlanika u Beogradu Michaela Kirbyja, o kome do sada, uglavnom, nije bilo povoljnih riječi u ovdašnjim medijima. U izravnome uključenju putem TV kanala SOS (Sve o sportu) uoči susreta, a u društvu biznismena i nogometnoga djelatnika srboamerikanca Dana Tane, stalnoga posjetitelja Madere, uzviknuo je: “Naprijed Srbija! Pobijedite večeras”. Mister Kirby je vjerojatno u sebi prosudio kako ga njegovi domaćine ubuduće neće držati na zubu kao do sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:29